Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

"A jövőt a jelenben valamennyien újraalkotjuk" - archív interjú Teller Ede atomfizikussal


"A jövőt a jelenben valamennyien újraalkotjuk" - archív interjú Teller Ede atomfizikussal
please wait

No media source currently available

0:00 0:18:43 0:00

Új podcast-sorozatunkban elődünk, a Szabad Európa Rádió időtálló, korábbi műsorait elevenítjük fel. Ebben az epizódban a Teller Ede világhírű atomfizikussal 1991-ben készült interjút idézzük fel, melyben a szupravezetőkről, egy új anyagról és a részecskefizika filozófiai vonatkozásairól beszélt.

Több mint 70 éve, 1950-ben hangzott fel a Szabad Európa Rádió (SZER) magyar nyelvű adásának szignálja, és 1993. november 1-ig szólt. A műsorkészítők és a szerkesztőséget kiszolgáló háttércsapat hatalmas értéket hagytak hátra: munkájukból egy korszak képe rajzolható meg.

A SZER utódjaként igyekszünk minél többet megmutatni ebből a példátlan örökségből. Podcast-sorozatot indítunk, amelyben ismét meghallgathatnak néhányat a Szabad Európa Rádió korábbi műsoraiból. A hetente jelentkező epizódokban változatos témákat kínálunk: 20. századi kultúra, történelem, politika, ahogy az a müncheni szerkesztőségből látszott.

1991. augusztus 31-én Teller Ede világhírű atomfizikussal sugárzott interjút a Szabad Európa Rádió. A nemzetközileg is elismert kutató emigrációban töltött évtizedek után 1990-től szinte évente látogatott Magyarországra, az egyik ilyen alkalommal, egy szombathelyi tudományos konferencián kérdezte őt Szentkirályi Zsolt.

Teller Ede 1908-ban született Budapesten. A Király József Műegyetem tanult, de 1926-ban engedélyt kapott az ország elhagyására. Németországba költözött, ahonnan 1934-ben először Angliába, majd az Egyesült Államokba emigrált, a "marslakóként" emlegetett magyar tudóscsoport egyikeként. A George Washington egyetemen kvantummechanikát tanított és tudományos kutatásokban is részt vett. A termonukleáris fúzió elméletének kidolgozásában vállalt részéért a hidrogénbomba atyjaként is szokták emlegetni. Már 1957-ben felemelte szavát a klímaváltozás miatt, és sürgette a hidrogénbombákból származó energia békés célú felhasználását. 2003-ban 95 éves korában halt meg a kaliforniai Stanfordban.

A Szabad Európa Rádió műsoraiból fennmaradt archív felvételeket az Országos Széchényi Könyvtár gyűjti és őrzi, a gyűjtemény darabjai meghallgathatóak, kutathatóak.
XS
SM
MD
LG