Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ilyen a boksz? Szerbia kizárná a vb-ről a koszovói ökölvívókat


Alekszandar Vulin szerb belügyminiszter és Nenad Borovčanin, a Szerb Ökölvívó-szövetség elnöke a belgrádi vb kezdete előtt, 2021. október 22-én
Alekszandar Vulin szerb belügyminiszter és Nenad Borovčanin, a Szerb Ökölvívó-szövetség elnöke a belgrádi vb kezdete előtt, 2021. október 22-én

Az amatőr ökölvívás globális irányítótestülete közölte, tárgyal a Szerb Ökölvívó-szövetséggel, mert Belgrád nem engedi be a koszovói ökölvívókat az országba az e heti világbajnokságra.

A 2021-es ökölvívó-világbajnokságnak Szerbia ad otthont a belgrádi Stark Arénában október 24. és november 6. között.

A koszovói olimpiai bizottság azonban október 23-án közölte, szerb tisztviselők kétszer is megtagadták a határátlépési engedélyt a versenyzőitől.

A Koszovói Olimpiai Bizottság Facebook-bejegyzése szerint a csapatot először azért fordították vissza, mert a sportolók koszovói nemzeti jelképeket viseltek. A csapat visszatért Pristinába, majd újabb kísérletet tett az átkelésre Szerbiába, immár a jelképek nélkül, de ismét megtagadták tőle a belépést.

Szerintük nem külön ország

Az egykor Szerbiához tartozó Koszovó 2008-ban kiáltotta ki a függetlenségét. Ezt mintegy száz ország ismeri el, ám a belgrádi kormány továbbra is Szerbia részének tartja Koszovót.

A Nemzetközi Amatőr Ökölvívó-szövetség (AIBA) közölte, a Szerb Ökölvívó-szövetséggel fenntartott kapcsolatai révén próbálja „orvosolni a helyzetet”.

„A Koszovói Ökölvívó-szövetség 2014 novembere óta az AIBA teljes jogú tagja, és mindenki arra számított, hogy részt vesz az AIBA férfi ökölvívó-világbajnokságán – áll az AIBA közleményében. – Az AIBA elvárja, hogy a Koszovói Ökölvívó-szövetség küldöttségét ne kezeljék másként, mint bármely más AIBA-tag delegációját.”

Ennek a világnak nincsenek határai

Az AIBA azt is kifejezésre juttatta, hogy célja „barátságos otthont biztosítani minden ökölvívónak; az ökölvívás világának nincsenek határai”.

„Minden sportolónak tisztességes esélyt kell kapnia a versenyzésre és legjobb képességeinek felmutatására a ringben – fogalmaz a közlemény, hozzátéve, hogy – a sport célja az emberek egyesítése, és mentesnek kell lennie a nemzeti politikáktól”.

Pristinai jelentések szerint Donika Gërvalla-Schwarz koszovói külügyminiszter és Hajrullah Çeku sportminiszter levélben fordultak Vanja Udovičić szerb sportminiszterhez.

Azt írták, hogy „határozottan elítélik” Szerbia fellépését, amelyet „igazságtalannak és politikailag befolyásoltnak” neveztek, és sürgették Szerbiát, hogy biztosítsa sportolóiknak a jogot a versenyzéshez.

Készült a dpa tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG