Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szerdára is elhunyt a járványban csaknem 250 áldozat


Katona fertőtlenít a Boldogasszony Iskolanővérek Patrona Hungariae fővárosi általános iskolájában, 2021. március 17-én.
Katona fertőtlenít a Boldogasszony Iskolanővérek Patrona Hungariae fővárosi általános iskolájában, 2021. március 17-én.

Újabb 249 halálos áldozatot jelentett az állam. Kicsit csökkent a kórházban ápoltak száma, ugyanakkor már több mint 1 400 beteg van lélegeztetőgépen. Viszont némileg felgyorsult az oltási ütem, régóta nem sikerült beoltani egy nap alatt 60 ezer olyan embert, aki addig egy oltást sem kapott.

Szerdára is 250 fő körüli, egészen pontosan 249 halálos áldozatot közölt a járványügyi állami tájékoztatás. Ez a keddi 252 koronavírusos áldozathoz képest nem érdemi csökkenés.

Nagyjából 11,8 ezer koronavírusos beteg van kórházban, kicsit kevesebben, mint előző nap. Folyamatosan nő viszont a lélegeztetőgépen ápoltak száma, már 1 423 beteg életéért küzdenek ezzel az eszközzel. Decemberben Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora még arról beszélt, hogy "békeidőben" legfeljebb ezer beteg elfogadható színvonalú lélegeztetésére képes a magyar állami egészségügy.

Durván 7,5 ezer új fertőzöttet regisztráltak, de itt az egy napi érték ingadozása keveset árul el a járvány valódi lefolyásáról. Ráadásul nem is tesztel az állam különösebben sokat, az elmúlt napokban jellemzően a tesztek negyede már pozitív lett az országban.

Kedden sikerült gyorsítani az oltások beadásán

Csaknem 1,7 millió ember kapott legalább egy oltást március 24-re. Ez több mint 60 ezer fővel több, mint az előző napi adat. A kormány legutóbb bejelentett terveihez stabilan napi több mint 50 ezer olyan ember beoltását kellene tudni megszervezni, akik még egy vakcinát sem kaptak.

Az oltások megszervezésének terheit Magyarországon leginkább a háziorvosokra bízta az állam. Miután eddig az ő terhelésük már az oltási program beindulása előtt sokszorosára nőtt, nehéz lenne elvárni tőlük, hogy végezzék lényegesen gyorsabban az új oltásszervezési-logisztikai feladataikat. Ezen feladatok nagy része egyébként nem orvosi képzettséget igénylő munka.

„Sok helyről kapunk instrukciót az oltással kapcsolatban: a NEAK-tól, az országos tiszti főorvostól, a megyei oltási munkacsoportoktól, a Kormányhivatal Népegészségügyi Osztályától, néha Kásler Miklós minisztertől is. Ezek az utasítások nem mindig vannak egymással összhangban, sőt néha kifejezetten ellentmondásban vannak.”"

– beszélt a Szabad Európának a tapasztalatokról Szabad Zoltán háziorvos, a Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG