Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A magyar oltóanyaggyárról is szó lehet Szergej Lavrov budapesti tárgyalásán


Szergej Lavrov orosz külügyminiszter 2017. január 23-án köszönti magyar kollégáját, Szijjártó Pétert Moszkvában

Az új koronavírus következményei elleni küzdelem, Oroszország EU-val és NATO-val való kapcsolata, az ukrajnai és a hegyi-karabahi helyzet – az Orosz Föderáció budapesti nagykövetségének közleménye szerint egyebek között erről is tárgyal majd kedden Budapesten Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Minden bizonnyal szó lesz a magyarországi oltóanyaggyárról is.

„Magyarország az első és egyelőre az egyetlen uniós ország, amely engedélyezte az orosz Szputnyik V-vakcinát, és jelentős tételt is vásárolt belőle. Vizsgálják e készítmény magyarországi gyártásának lehetséges módját” – válaszolta az orosz diplomácia vezetője a Magyar Nemzetnek, amely a keddi budapesti látogatás apropóján kérdezte Szergej Lavrovot.

Mint arról korábban a Szabad Európa is beszámolt, az orosz diplomácia vezetője augusztus 24-én munkalátogatást tesz Budapesten Szijjártó Péter meghívására, és tervezik, hogy előadást tart a budapesti nagyköveti értekezleten. Hasonló rendezvény utoljára február végén volt Budapesten. Az úgynevezett misszióvezetői értekezleten akkor mintegy száz meghívott vett részt a külügy budapesti, Bem téri épületében.

Szergej Lavrov a Magyar Nemzetnek most arról is beszélt, hogy Moszkva tudomásul veszi, hogy az EU- és a NATO-tagság bizonyos kötelezettségeket ró Magyarországra, amelyek többek között harmadik országok ellen bevezetett szankciók támogatására is vonatkoznak, még olyankor is, ha ez ellentmond Magyarország nemzeti érdekeinek.

Lavrov úgy fogalmazott, hogy az orosz–magyar, különösen a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokat illetően nem látnak „olyan érzékelhető ingergócot, amelyet ne lehetne elhárítani normális munkamegbeszélések során”. Szerinte a két ország együttműködése páratlan szintet ért el.

Oltóanyaggyár legkorábban 2022 végétől

A koronavírus elleni oltóanyagok magyarországi gyártása szóba került egy nappal Szergej Lavrov érkezése előtt, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján is.

Szijjártó Péter kérdésre válaszolva beszélt arról, hogy 2022 végétől lehet legkorábban gyártani Magyarországon vakcinát, ekkorra készül el a nemzeti oltóanyaggyár. Mint mondta, a gyárnak két része lesz. Az egyikben a koronavírus elleni oltóanyagot, a másikban egyéb, Magyarországon ismert vírusokkal szembeni vakcinákat gyártanak majd.

A Sinopharm- és a Szputnyik-vakcina esetében kezdetben a realitás az, hogy a magyar oltóanyaggyár a gyártás utolsó fázisába kapcsolódjon be. Ezt követheti a komplett gyártási technológia átvétele, ha hosszabb távon is fennmarad a piaci kereslet a koronavírus elleni vakcinák iránt. Hozzátette, Magyarország más gyártók felé is nyitott, amennyiben sikerül velük megállapodni a vakcinák gyártásáról.

XS
SM
MD
LG