Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Milyen lesz a magyar vakcina? Ezt tudjuk eddig róla


Oltáshoz előkészített Sinopharm koronavírus elleni vakcina első adagja Kiss Csaba kótaji háziorvosi rendelőjében, 2021. április 27-én. Az eddigi információk alapján hasonló elven működik majd a magyar oltóanyag is.
Oltáshoz előkészített Sinopharm koronavírus elleni vakcina első adagja Kiss Csaba kótaji háziorvosi rendelőjében, 2021. április 27-én. Az eddigi információk alapján hasonló elven működik majd a magyar oltóanyag is.

Magyarország kimarad az Európai Unió következő vakcinabeszerzéséből – erősítette meg Orbán Viktor a minap a Kossuth Rádióban, egyebek között azzal érvelve, hogy Magyarország elegendő vakcinát szerzett be, és 2022 végén elindulhat Debrecenben az addigra felépülő vakcinagyárban a magyar fejlesztésű oltóanyag gyártása. Mit tudunk eddig a hazai vakcináról?

Már egy éve szóba került egy magyar-osztrák fejlesztés

2020 júniusának elején jelentette be Jakab Ferenc pécsi virológus, a Koronavírus Kutatási Akciócsoport vezetője, hogy a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportja, valamint az osztrák biotechnológiai cég, a CEBINA GmbH közös COVID-19 vakcinafejlesztési projektbe kezd.

A Pécsi Tudományegyetem online magazinjának Jakab Ferenc egyebek között arról beszélt, hogy a közös projekthez mind az osztrák, mind pedig a magyar kutatócsoportnak rendelkezésre áll a megfelelő támogatás.

Jakab professzor arról is beszélt, hogy a két intézet eddig is szoros együttműködésben dolgozott, aminek eredményeként már ígéretes hatóanyagtesztek is készültek, melyek később jelentős előrelépést hozhatnak a covidos betegek kezelésében és a fertőzések gyógyszeres megelőzésében.

Nagy Eszter, a CEBINA vezérigazgatója és alapítója ugyanebben a cikkben arról beszélt, hogy hagyományosabb vakcinatechnológiát alkalmaznak, amely biztonságos és megfizethető a tömeges oltáshoz.

„Teljes inaktivált, elölt vírust tartalmaz”

Müller Cecília országos tiszti főorvos április 26-án, az operatív törzs tájékoztatóján beszélt egy fél mondat erejéig egy másik magyar vakcináról, annak apropóján, hogy egy nappal korábban nagy mennyiségű kínai oltóanyag érkezett az országba.

Mint Müller Cecília mondta, a Sinopharm kínai vakcina elölt vírust tartalmaz, és várhatóan a különböző variánsokkal szemben is hatásos lesz.

„Nem véletlen, hogy a magyar vakcina is teljes inaktivált, elölt vírust tartalmaz majd – ezt a technológiát alkalmazzuk mi is.”

Klasszikus megoldás

A Virológia Pécs Facebook-oldalára tavaly decemberben került fel egy összefoglaló a vakcinatípusokról. A kínai Sinopharm, és Müller Cecília bejelentése alapján a készülő magyar vakcina is „klasszikus technológiával” készül, ahol a teljes vírus (elölt vagy gyengített formában) vagy a vírusnak valamely fehérje alkotóeleme (jelen esetben a tüskefehérje) kerül felhasználásra az immunrendszer serkentésének céljából.

Mint azt a pécsi kutatók szemléjükben írták, ezekben az esetekben, mind a felhasznált vírus, mind pedig a felhasznált fehérje gyártását el kell végezni, nagy mennyiségben, megfelelő biztonsági körülmények között.

Ahogyan a pécsi kutatók írták, a hagyományos vakcinák előnyei, hogy ismerjük azokat, vannak már bejegyzett vakcinák ezekkel a technológiákkal, és a legtöbb ezidáig használt vakcina ilyen.

A hátrányok közé sorolható ugyanakkor, hogy a legtöbb mellékhatást ezekben az oltásokban a hordozó anyag okozza, és gyártási szempontból bonyolultabb az előállításuk, megfelelő biztonsági körülmények közt kell a vírust szaporítani vagy a fehérjék előállítását elvégezni.

A magyar fejlesztésű vakcinával kapcsolatban kerestük a Debreceni Egyetemet, amely "a folyamatban lévő fejlesztés és az ahhoz kapcsolódó nyilatkozat kapcsán az alapkőletételig" türelmünket kérte.

„Kifizetődő beruházás”

György László, az ITM gazdasági stratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára május 17-én, szintén az operatív törzs tájékoztatóján beszélt arról, hogy száz nap múlva lerakják a debreceni oltóanyaggyár alapkövét, ahol 2022 végén megindulhat a gyártás. Mint mondta, a hazai oltóanyaggyár előkészítése a koronavírus megjelenése előtt elkezdődött.

Az államtitkár szerint az oltóanyaggyár kifizetődő beruházás, mert a külföldi piacokon is értékesíthetők a vakcinák. György László arról is beszélt, hogy a Debreceni Egyetemen megvan az a tudás, amely a gyár működéséhez, a fejlesztésekhez szükséges.

„Köszönjük, mi megvagyunk”

„Nem akarjuk kitenni még egyszer magunkat olyan helyzetnek mint ami idén volt” – utalt a magyar kormány szerint lassú uniós vakcinabeszerzésre Orbán Viktor május 21-én a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök azt mondta, hogy egyebek között azért nem veszünk részt a további uniós vakcinabeszerzésekben, mert van elegendő vakcina a már beadott oltásokon felül, amivel idén és jövőre be tudják oltani a magyarokat.

Magyarország építi Debrecenben a saját oltóanyaggyárát, amelyben 2022 végén megkezdődik a saját fejlesztésű, magyar oltóanyag gyártása, tehát „köszönjük, mi megvagyunk”.

XS
SM
MD
LG