Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

SZFE: levélben jelentette be az új vezetés, lezártnak tekintik az egyetemfoglalást


Tiltakozó transzparensek a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) bejáratánál 2020. szeptember 25-én.
Tiltakozó transzparensek a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) bejáratánál 2020. szeptember 25-én.

Ismét levelet írt az SZFE új vezetése az egyetemfoglalóknak. Elvárják, hogy minden tanár névvel nyilatkozzon, hogy kinek a pártján áll. Akik továbbra is támogatják az egyetemfoglalást, azokat munkajogi következményekkel fenyegeti a kancellár, aki lezártnak tekinti az egyetemfoglalást.

Közleményt adott ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése, amelyben befejezettnek tekintik az egyetem átalakítása ellen tiltakozó diákok egyetemfoglalását és a tanárok sztrájkját, és arra szólítják fel az oktatókat, hogy „nevüket is vállalva nyilatkozzanak a kialakult helyzetről, az SZFE vezetésével való együttműködési szándékukról".

Fokozatosan a régi működési rendre állnának vissza

Az új vezetés szerint az egyetemfoglalók a „komplex párbeszédre tett kezdeményezést” elutasították, ezért Szarka Gábor kancellár, Novák Emil és Zalán János rektorhelyettesek a következőket jelentik be:

  • „Mivel az Upor László volt általános rektorhelyettes által a 2020. szeptemberi tanévnyitón bejelentett «tanköztársaság» elnevezésű oktatási modell mostanra teljes egészében szétzilálta az Egyetem belső működését, és lehetetlenné tett minden párbeszédet, ezért a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése a «tanköztársaságot» a maga részéről a mai nappal befejezettnek tekinti, attól a továbbiakban elhatárolódik, annak infrastrukturális és pénzügyi feltételeit nem biztosítja.”
  • „Amennyiben a «tanköztársaság» a mostani bejelentés ellenére sem fejezi be tevékenységét, úgy az SZFE azt immár az Egyetem keretein kívül működő, magánkezdeményezésű szerveződésnek tekinti, képviselőjeként pedig a további tájékoztatásig az azt meghirdető Upor Lászlót és a hallgatókat képviselő Csernai Mihályt tekinti.”
  • „Az Egyetem valamennyi munkavállalóját, oktatóját és hallgatóját a következő napokban levélben keressük meg, hogy nevüket is vállalva nyilatkozzanak a kialakult helyzetről, az SZFE vezetésével való együttműködési szándékukról.”
  • „Az Egyetem létesítményei fokozatosan a «tanköztársaság» bejelentése előtti működési rendre állnak vissza, melyről az Egyetem kancellárja az üzemeltető útján gondoskodik.”
  • „Az SZFE vezetése kiáll az egyetemi autonómia Alaptörvényben rögzített értéke mellett. Miután az SZFE Szenátusa a modellváltáskor saját elhatározásból, és minden külső kényszer nélkül mondott le, ezzel a cselekedetével önmaga sodorta veszélybe az Egyetem autonómiáját. Az egyetemi autonómia alaptörvényben rögzített elveit figyelembe véve a lehető legrövidebb időn belül orvosolni fogjuk a Szenátus autonómiát sértő lépését, és a megújulás jegyében legkésőbb 2021. január 30-ig megtartjuk a szenátusi választásokat.”

A kancellár retorzióval fenyeget

Az egyetem kancellárja ezen felül még egy másik levelet is kiküldött az oktatóknak, írja a 444. A levélben Szarka megtilt minden együttműködést az egyetemfoglalókkal és a támogatóikkal.

„Ezzel kapcsolatban minden munkavállalótól elvárom a kellő határozottságot, de megkérem Önöket, hogy ezzel összefüggésben semmilyen fizikai kontaktusra ne kerüljön sor, ezt minden esetben kerüljék, az esetleges provokációra ne reagáljanak” – írja az új kancellár.

Azokat a munkavállalók, akik a tájékoztató ellenére „továbbra is együttműködnek az egyetemfoglalókkal vagy a magukat a «tanköztársaság» képviselőinek valló személyekkel, Szarka Gábor munkajogi felelősségre vonással fenyegeti.

Az SZFE-ügy

Idén született döntés arról, hogy több egyetemhez hasonlóan 2020-ban az SZFE-t is a Corvinus mintájára privatizálja, és egy alapítvány tulajdonába szervezi ki az állam. A parlament júliusban szavazta meg az egyetem átalakítását, és hivatalosan szeptember 1-jén megtörtént az átállás.

Az egyetem fölé került alapítvány kuratóriumába az egyetem egyetlen jelöltje sem került be, annak elnöke a vállaltan jobboldali és a kormánnyal jó kapcsolatot ápoló Vidnyánszky Attila lett, aki az elmúlt évtizedben nagy befolyásra tett szert a magyar színházi életben.

Miután kiderült, hogy az egyetem életét meghatározó legfontosabb jogkörök átkerülnek az egyetem választott szenátusától az új fenntartóhoz, az SZFE szinte teljes vezetése lemondott, a hallgatóság pedig „elfoglalta” az egyetemet. A diákok velük szimpatizáló művészekkel és közéleti személyiségekkel közösen szimbolikusan őrt állnak szeptember elseje óta az egyetemnél, hogy így tiltakozzanak a modellváltás és az új vezetés ellen.

Az új vezetés október elején levelet írt a diákoknak és tanároknak. Fizetésemelést és a retorziók elengedését ígérték, ha abbahagyják a sztrájkot és a blokádot. Az egyetem végül nem fogadta el a feltételeket.

XS
SM
MD
LG