Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szigorú feltételekkel Ausztriában is engedélyezik az eutanáziát


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Ausztriában megszavazták az eutanáziatörvényt, amelynek értelmében rendkívül szigorú feltételek mellett lehetővé válik a végstádiumú, illetve állandó fájdalommal együtt élni kényszerülő betegek halálba segítése.

A parlament nagy többséggel támogatta a jogszabályt, a három ellenzéki párt közül egyedül a radikális jobboldali Szabadságpárt szavazott ellene.

A változtatás szükséges volt, miután az alkotmánybíróság tavaly elrendelte azon törvény módosítását, amely hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtotta mindazokat, akik bármilyen módon segítenek abban, hogy gyógyíthatatlan betegek véget vessenek az életüknek.

Mint írták: „Ez a kitétel sérti az önrendelkezési jogot, mivel minden körülmények között tiltja a segítség minden formáját.”

Szigorú előírások

Ennek megfelelően jövő évtől engedélyezik az eutanáziát a betegségük végső stádiumában lévő, illetve állandó fájdalmaktól szenvedő felnőttek számára, amennyiben kinyilvánítják e szándékukat.

Az esetleges visszaélések megelőzése érdekében a jogosultak köréből kifejezetten kizárták a kiskorúakat. A „kegyes halált” választó felnőtteknek minden szükséges diagnózist be kell mutatniuk, és képesnek kell lenniük az önálló döntéshozatalra.

Minden esetet két orvosnak kell megvizsgálnia, valamint az eutanázia előtt legalább tizenkét hétnek kell eltelnie, hogy meg lehessen bizonyosodni afelől, hogy a kérelem nem pusztán pillanatnyi megfontolás eredménye. Végstádiumú betegeknél ez az idő két hétre csökken.

Ha minden feltétel adott, bizonyos patikákban – amelyek listáját nem hozzák nyilvánosságra – beszerezhető a szükséges szer.

Az öngyilkosság aktív segítése továbbra is törvénytelen lesz.

Európában az eutanázia eddig csak a Benelux-államokban és Spanyolországban volt engedélyezett.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG