Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szigorú lezárások jönnek Csehországban


Sok belvárosi bolt és vendéglátóhely kénytelen volt bezárni vagy kedvezményeket ajánlani Prágában a vírus okozta turistahiány miatt.
Sok belvárosi bolt és vendéglátóhely kénytelen volt bezárni vagy kedvezményeket ajánlani Prágában a vírus okozta turistahiány miatt.

Csehországban ismét rekordot döntött a napi új fertőzésszám, ezért bezárnak mindent nem létfontosságú üzletet. Az emberek is csak akkor kelhetnek útra, ha ez feltétlenül szükséges. Az országba az USA-ból is érkeznek orvosok, hogy segítsenek a koronavírus elleni harcban.

A cseh kormány jóváhagyott egy sor új járványügyi intézkedést, miután az országban ismét rekordot döntött a napi fertőzésszám. Andrej Babiš cseh miniszterelnök október 21-én jelentette be egy sajtótájékoztatón, hogy bezárnak minden nem létfontosságú üzletet, és az emberek mozgását a szükséges minimumra korlátozzák. Legalább november 3-áig bezárólag az emberek csak munkába, családhoz, bevásárolni, és egyéb elengedhetetlen okból mehetnek ki.

„Elsősorban az állampolgárok életét kell védenünk” – indokolta a szigorítást a kormányfő. A korlátozásokról, melyek október 22-én lépnek érvénybe, azután döntöttek, hogy a tízmilliós országban október 20-án 11 984 új esetet regisztráltak. Az elhunytak számra 1 619-re nőtt, ez egy hét alatt 464 új halálesetet jelent. A kórházaknak fel kell függeszteniük egyes ellátásokat, hogy legyen elegendő ágy és személyzet a koronavírusos betegnek.

Az Egyesült Államokból érkeznek orvosok

Roman Prymula cseh egészségügyi miniszter szerint a fertőzésszám várhatóan november 11-e körül fog tetőzni. Jan Hamáček miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter, a koronavírus elleni védekezést koordináló válságtanács feje október 21-én jelentette be, hogy koronavírusos.

Az egészségügyi válság kezelésére az Egyesült Államokból is érkeznek orvosok Csehországba. A texasi és a nebraskai Nemzeti Gárda is egészségügyi személyzetet küld az országba, ugyanis a cseh hadsereg és a két szövetségi állam nemzeti gárdái között régóta együttműködés van. A cseh miniszterelnök egy rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a tervek szerint olyan 28 amerikai orvos érkezik, akiknek már van tapasztalata a koronavírussal.

A csehek az EU és a NATO országaitól is segítséget remélnek, az eddigi hírek szerint az EU lélegeztetőgépekkel tudja támogatni Csehország koronavírus elleni harcát.

XS
SM
MD
LG