Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szijjártó: kettős a migrációs nyomás az országon, Brüsszel és Soros miatt


Szijjártó Péter
Szijjártó Péter

Új veszélyességi szintre lépett a migrációs nyomás, az egyre erőszakosabb bevándorlók biztonsági fenyegetést jelentenek Magyarországra és Szerbiára nézve egyaránt – mondta hétfőn a külgazdasági és külügyminiszter Szabadkán.

Szijjártó Péter a szerb kollégájával, Nikola Selakoviccsal tartott közös sajtótájékoztatóján az ukrajnai háború nyomán egekbe szökő inflációról beszélt, illetve arra is kitért, hogy Magyarország alapvetően az egyetlen olyan állam, amely egyszerre keleti és déli irányból is nyomás alatt áll a fegyveres konfliktus elől menekülők és a déli határon gyülekező migránsok miatt.

Kiemelte: a szomszédban zajló intenzív harcok miatt ismét több mint tízezer menekült érkezik az országba naponta.

"Mindezzel párhuzamosan a migrációs nyomás is egyre súlyosabb. A mai napig több mint 110 ezer illegális migránst állítottunk meg a déli határunkon" – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy sokan ráadásul egyre erőszakosabbak.

"Szeretném világossá tenni, hogy ezeknek az embereknek, akik megtámadják a rendőreinket, akik agresszíven viselkednek itt Szerbiában, akik lövöldöznek, ezeknek az embereknek semmilyen joguk nincsen arra, hogy belépjenek Magyarország területére" – szögezte le.

A tárcavezető szerint pedig a helyzet egyre súlyosabb lesz, mert az ukrajnai háború miatt a világ számos pontját éhínség fenyegeti. „Ezért azt hiszem, hogy ez az utolsó utáni pillanat, hogy Brüsszel és a Soros György-féle NGO-k befejezzék a migráció biztatását és a migráció szervezését" – jelentette ki.

Egyúttal figyelmeztetett, hogy Magyarország soha egyetlen egy illegális bevándorlót sem fog beengedni a területére, amivel az Európai Uniót is védi, miközben Brüsszel a hazánknak járó közösségi forrásokat "politikai zsarolás keretében visszatartja".

Ezt követően felhívta a figyelmet arra is, hogy "minden idők legnagyobb közös vállalkozása, a Belgrádot Budapesttel összekötő vasútvonal modernizálása Magyarországon is a megvalósítás fázisába jutott".

Szombaton bevándorlók két csoportja támadt egymásra lőfegyverekkel a magyar határhoz közeli szabadkai erdőben, az incidensnek helyszíni beszámolók szerint egy halálos áldozata és több súlyos sebesültje is volt.

Készült az MTI tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG