Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szijjártó: Nem szorulunk rá, hogy bárki bírálgasson


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) hivatalában fogadja Nikola Selakovic szerb külügyminisztert 2021. november 25-én
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) hivatalában fogadja Nikola Selakovic szerb külügyminisztert 2021. november 25-én

Ezt a magyar külügyminiszter szerb kollégájával közös sajtóértekezletén mondta, amikor a brit Financial Times tudósítója felhozta, hogy Magyarországot nem hívták meg az amerikai szervezésű demokrácia online csúcsra, illetve hogy Hillary Clinton nemrég élesen bírálta a magyar kormányt.

Magyarország egyébként egy elég tágas listáról maradt le: Joe Biden amerikai elnök a világ mintegy száztíz államát hívta meg a decemberi virtuális demokráciaügyi csúcstalálkozóra. Az uniós tagállamok közül egyedül Magyarország maradt le. Nem kapott meghívót Budapest mellett sem Oroszország, sem Törökország, sem Kína. Tajvan viszont igen.

Hillary Clinton pedig az MSNBC műsorában arról beszélt, hogy aggódik az autoriter rendszerek térhódítása miatt a világban. Szerinte fel kell lépni az olyan kapzsiság, korrupció és személyes hatalom által motivált vezetők ellen, mint az orosz, a magyar, a török vagy a brazil.

A Financial Times tudósítója arra volt kíváncsi a budapesti, csütörtöki sajtóértekezleten, hogy Szijjártó Péter szerint lehet-e arra számítani, hogy Washington nem csak jelképes, hanem gyakorlati szinten is fel fog lépni az ügyben.

A magyar diplomácia vezetője közölte: a Clinton-nyilatkozat is világossá tette, hogy "belpolitikai típusú rendezvénynek" számít a decemberi demokráciacsúcs. Szerinte jól látható, hogy erre azok az országok nem kaptak meghívást, melyek vezetői jó kapcsolatot alakítottak ki az előző elnökkel, Donald Trumppal.

"Nem szorulunk rá arra, hogy bárki ilyen érettségi vizsga jelleggel bírálgassa el a magyar demokrácia állapotát" - fogalmazott. Hozzátette, hogy minden bizonnyal lesznek külső beavatkozási kísérletek a magyar választási kampányba, "egyes előkészületi fázisokat már sikerült is detektálni". A magyar szolgálatok azonban teszik a dolgukat ezek elhárítása érdekében - jelentette ki.

A tájékoztatón főként arról esett szó, hogy miközben Magyarország és Szerbia fellép a határaikat illegálisan átlépni szándékozókkal szemben, addig a két ország újabb könnyítést léptet életbe azok számára, akik a szabályokat betartva, jószándékkal akarnak közlekedni a határon

Készült az MTI tudósításának felhasználásával.

XS
SM
MD
LG