Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hillary Clinton a demokrácia válságára Magyarországot is példaként említette


Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter az MSNBC műsorában 2021. november 24-én
Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter az MSNBC műsorában 2021. november 24-én

Hillary Clinton aggódik az autoriter rendszerek térhódítása miatt a világban. Szerinte fel kell lépni az olyan kapzsiság, korrupció és személyes hatalom által motivált vezetők ellen, mint az orosz, a magyar, a török vagy a brazil vezetők.

„A demokrácia válságával, a legitimáció válságával szembesülünk, ami egészen a legmélyéig hatol annak, hogy milyen jövő vár az országunkra és sok más országra szerte a világon” – mondta el Hillary Clinton az MSNBC műsorában.

Rachel Maddow műsorvezető, liberális tévésztár arról kérdezte az egykori amerikai külügyminisztert és elnökjelöltet, hogy mi a teendő a demokráciákat egyre inkább fenyegető autoriter rendszerek térhódítása ellen.

Hillary Clinton szerint túl sok forog kockán ebben helyzetben, és a legfontosabb ilyenkor, hogy ezt mindenki felismerje, akinek fontos a demokrácia. A felismerést nehezíti a szándékos félreinformálás, hogy fegyverként használják a propagandát és hogy egyre könnyebben lehet manipulálni az embereket algoritmusok segítségével.

„Nem akarok pesszimista lenni, mert szerintem ez egy hasznos és szükséges harc” – mondta Clinton. Hozzátette, hogy a másik oldalon álló szereplők olykor már „az életmódunkat, a jogállamiságunkat és a demokratikus jövőnket” veszélyeztetik, ezért felelősségre kell vonni őket a tetteikért.

Szerinte sokan annyira megrettentek az emberi és polgári jogok bővülésétől, az USA-ban elért kulturális változásoktól, hogy szívesen visszaforgatnák az idő kerekét és megpuccsolnák az amerikai demokráciát. Szerinte lényegében ez áll Donald Trump és támogatói mögött.

Eddig nem látott felvételek a Capitolium ostromáról
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:25 0:00

„Nem szeretik azt a világot, amelyben élünk, és ebben egyetértenek azokkal a tekintélyuralmi vezetőkkel Oroszországtól és Törökországtól kezdve Magyarországon át Brazíliáig és oly sok más hely vezetőjéig, akiket a személyes hatalmuk, a kapzsiság és a korrupció vezet” – mondta a volt külügyminiszter. Szerinte ezek a vezetők felhasználják az emberek változástól való félelmeit, hogy bizonytalanságban érezzék magukat és gyűlöljék egymást. Így könnyebben tudják manipulálni őket demagógiával és dezinformációval - tette hozzá.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG