Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szijjártó Péter is kéri az EU-t: adjanak oltást a Keleti Partnerség országainak


13 uniós külügyminiszter írta alá azt a levelet, melyben azt kérik: az EU biztosítson Covid elleni védőoltásból Örményország, Azerbajdzsán, Georgia, Moldova, Ukrajna és Belarusz számára is.

Az Európai Tanács és az uniós országok vezetői korábban már megállapodtak arról, hogy unión kívüli országokat is segítenek abban, hogy koronavírus elleni védőoltáshoz jussanak. Ez a döntés első körben az unióval közvetlenül határos nyugat-balkáni országokra vonatkozott.

13 külügyminiszter viszont most arra kéri az uniós döntéshozókat, hogy ezt a programot terjesszék ki a Keleti Partnerség országaira, azaz Örményországot, Azerbajdzsánt, Georgiát, Moldovát, Ukrajnát és Belaruszt is segítsék védőoltáshoz jutni. A külügyminiszterek szerint az unió határai addig nincsenek biztonságban, amíg a szomszédos országokat az EU nem biztosítja támogatásáról. A védőoltásokhoz való hozzáférés segítése viszont fontos üzenet lenne az EU részéről a Keleti Partnerség országai felé, ami tükrözné az EU geopolitikai céljait is.

A levelet Várhelyi Olivér bővítési biztos mellett megkapta Stella Kyriakides egészségügyért felelős biztos és Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője.

A levelet 13 külügyminiszer írta alá, Szijjártó Péter neve mellett szerepel a bolgár, a horvát, a cseh, a dán, az észt, a finn, a lett, a litván, a lengyel, a román, a szlovák valamint a svéd külügyminiszteré is.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG