Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nagyon nehéz most bárhova utazni az Egyesült Királyságból


Szinte teljesen üres a londoni Gatwick repülőtér
Szinte teljesen üres a londoni Gatwick repülőtér

Hiába oldja fel egyre több ország a repülési tilalmat, továbbra is szigorú korlátozások vannak érvényben az Egyesült Királyság állampolgáraival szemben. Az Egyesült Királyság kormányának naponta frissülő honlapján néztünk utána mi vár arra, aki onnan szeretne Ausztriába, Németországba, Szlovákiába, Csehországba vagy Lengyelországba utazni.

Ausztria

Január 10-ig Ausztria biztosan nem fogad az Egyesült Királyságból érkező közvetlen járatokat. Azok az Egyesült Királyságbéli állampolgárok, akik más módon érkeznek Ausztriába 10 napra karanténba kell vonuljanak. Ez lerövidíthető, ha valaki érkezése után 5 nappal csináltat egy Covid-tesztet és annak eredménye negatív lesz. A karanténszabályok alól is van pár kivétel, azok például akik munka vagy családlátogatás miatt ingáznak Ausztriába, vagy csak átutaznak az országon, mentesülnek a korlátozások alól.

Németország

A német kormány január 6-ig kitiltott minden, közvetlenül az Egyesült Királyságból érkező járatot. A korlátozás tehát a repülők mellett vonatkozik a busz-, vonat- és hajójáratokra is. Ez alól csak akkor lehet kivételt kérni, ha egy-egy járaton csak olyanok utaznak, akiknek érvényes tartózkodási engedélyük van Németországban. Más uniós országból nincs korlátozva az Egyesült Királyság állampolgárainak beutazása, de bizonyos karanténszabályok ekkor is vannak – attól függően milyen kockázati besorolású országból utaznak Németországba.

Szlovákia

A repülési tilalmat karácsonykor feloldották Szlovákiában, de számos korlátozás továbbra is érvényben van. Csak azok az Egyesült Királyságbéli állampolgárok léphetnek be Szlovákiába, akiknek van tartózkodási engedélyük, vagy hozzátartozójuk él az országban. Ez a korlátozás csak a közvetlen járatok utasaira vonatkozik, schengeni országból bárki beléphet Szlovákiába. Ekkor azonban az osztrák gyakorlathoz hasonlóan karantén, illetve Covid-teszt elvégzése szükséges.

Csehország

Határozatlan ideig Csehországban is korlátozták az Egyesült Királyságból érkező gépeket. Légi úton csak cseh állampolgárok, illetve az országban tartózkodási engedéllyel rendelkezők utazhatnak be Csehországba. Negatív Covid-tesztre azonban nekik is szükségük van az országba való belépéshez, ami után 5 napig karanténba kell vonulni, majd újabb tesztet kell csináltatni, és csak két negatív eredmény esetén lehet elhagyni a karantént.

Lengyelország

Európai Unión (illetve EGT tagországokon) kívüli állampolgárok csak különösen indokolt estben léphetnek be Lengyelországba. Ennek megfelelően legalább január 6-ig nem is szállhatnak le az Egyesült Királyságból érkező repülőgépek Lengyelországban. A tömegközlekedéssel érkezőkre Lengyelországban is 10 napos karantén vár.

XS
SM
MD
LG