Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szijjártó Péter Moszkvában: Ez nem politikai ízlés, hanem fizika kérdése


Szijjártó Péter Moszkvában tárgyal Alekszander Novak miniszterelnök-helyettessel 2023. április 11-én
Szijjártó Péter Moszkvában tárgyal Alekszander Novak miniszterelnök-helyettessel 2023. április 11-én

Ismét Moszkvába utazott kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy az energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettessel, majd a Roszatom vezérigazgatójával tárgyaljon. Magyarország energiaellátásának biztonságához az orosz energetikai együttműködés zavartalansága szükséges – ezzel indokolta újabb moszkvai útját.

„Alekszander Novak miniszterelnök-helyettessel súlyos kérdések szerepelnek ma napirenden: a hazánk földgázellátását biztosító Török Áramlat vezeték fizikai és műszaki biztonsága, a kőolajellátásunkat biztosító Barátság vezetéken történő tranzitszállítások fenntartása, valamint a nukleáris ipart fenyegető szankciók kivédése” – írta Facebookon Moszkvából Szijjártó Péter.

A külügyminiszter keddi legelső bejegyzése hajnali fél hatkor volt a Facebookon. Ebből csak annyi derült ki, hogy indul a gépe a Liszt Ferenc repülőtérről.

A negyed kilences bejegyzés szerint már landolt a repülő Moszkvában.

„A hátunk mögött hagyott telet Európa az extrém enyheség miatt energiaellátás szempontjából megúszta. A Nemzetközi Energiaügynökség figyelmeztetése azonban egyértelmű: az újrainduló kínai gazdaság radikálisan megnövekedő energiaigénye és az európai energia-infrastruktúra fejlesztésének rendkívül lassú üteme miatt az igazi nehézséget a soron következő tél fogja jelenteni. Magyarország energiaellátásának biztonságához a gázszállítások, a kőolajszállítások és a nukleárisfűtőanyag-szállítások zavartalanságára van szükség. Ezen három feltétel teljesüléséhez pedig a magyar–orosz energetikai együttműködés zavartalansága szükséges. Ez nem politikai ízlés, hanem fizika kérdése” – írta Szijjártó Péter.

Közölte: először a magyar energiaellátás biztonságához szükséges együttműködés legfontosabb kérdéseiről tárgyal Alekszander Novakkal, az energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettessel, majd Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával találkozik.

Szijjártó Péter Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja óta többször is járt Moszkvában. Legutóbb tavaly októberben az energiahéten, amelyen egyedüli uniós politikusként vett részt.

XS
SM
MD
LG