Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szijjártó Péter szerint jó ötlet szabadon engedni a külföldi embercsempészeket


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Kemecsén 2023. május 18-án
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Kemecsén 2023. május 18-án

Ausztria tiltakozik, biztonsági fenyegetésként értékeli, hogy a magyar kormány elengedi a börtönben ülő külföldi embercsempészeket, ezért szigorította a határellenőrzést. Szijjártó Péter külügyminiszter azonban úgy látja, jó döntés a külföldi bűnözők kiutasítása, a lépés nem irányul egyik szomszédos ország ellen sem.

„Ezt én úgy fogom fel, hogy mi külföldi bűnözőket utasítunk ki az országból, és jobb is, hogyha elhagyják az országot, és jobb is lenne, hogyha többet nem is jönnének mifelénk, és nem is gondolnának arra, hogy mifelénk jöjjenek. Magyarország álláspontja változatlan, mi az illegális migrációt egy rendkívül veszélyes folyamatnak tartjuk, ezért a déli határunkon továbbra is a legszigorúbban járunk el a határsértőkkel és az őket segítő és felbujtó vagy szállító embercsempészekkel szemben”idézte a Telex Szijjártó Pétert.

A külgazdasági és külügyminiszter megerősítette, hogy osztrák kollégája felhívta, és jelezte: kifogásolják a magyar döntést a külföldi embercsempészek elengedéséről és kiutasításáról Magyarországról. A már működő gyakorlat miatt hétfőn berendelték az osztrák külügyminisztériumba a bécsi magyar nagykövetet, valamint szigorították a határellenőrzést Magyarország felől.

„Ez szuverén magyar döntés, nem irányul egyetlenegy szomszédos országgal szemben sem, nem tartalmaz semmiféle szomszédos ország felé specifikumot” – mondta erre reagálva Szijjártó Péter.

Szerinte a schengeni megállapodás szellemiségével ellentétben az osztrákok már évek óta nehezítik magyar és más állampolgárok belépését Ausztriába, miközben az osztrákok várakozás nélkül léphetnek be Magyarországra.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azzal indokolta a döntést, hogy sokba kerül a külföldi bűnözők fogva tartása az amúgy is zsúfolt börtönökben.

A kormány áprilisban fogadott el egy rendeletet, amely lehetővé tette az embercsempészetért elítélt külföldi állampolgárok szabadon bocsátását azzal a feltétellel, hogy szabadulásukat követően 72 órán belül elhagyják Magyarországot.

„Úgy gondoljuk, hogy ez teljesen rossz jelzés” – mondta Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter újságíróknak Brüsszelben, hozzátéve, hogy teljes körű felvilágosítást követel Budapesttől.

Ausztria a Balkánról Magyarországon keresztül az EU-ba tartó migránsok egyik fő célpontja. Bécs biztonsági fenyegetésnek értékeli az embercsempészek szabadon engedését.

XS
SM
MD
LG