Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szijjártó: “elfogadhatatlan korcsnak nevezni a magyar demokráciát”


Szijjártó Péter magyar külügyminiszter
Szijjártó Péter magyar külügyminiszter

A magyar külügyminiszter szerint az Európai Néppárt elnöke pártvezetőként és emberként is kudarcot vallott. Szijjártó Péter Donald Tusk Szabad Európának adott interjújára reagált.

“Elfogadhatatlan 'korcs'-nak nevezni a magyar demokráciát. Ezzel Donald Tusk a magyar nemzet teljesítményét vonja kétségbe, a magyar nemzet ugyanis egész történelme során, egészen harminc évvel ezelőttig harcolt azért, hogy szabadságban és demokráciában élhessen” – fogalmazott Facebook-oldalán a magyar külügyminiszter.

Szijjártó Péter szerint az Európai Néppárt elnöke “kudarcot vallott. Pártvezetőként és sajnos emberként is”.

"Egyetlen lélegeztetőgép beszerzéséhez sem nyújtott segítséget"

A magyar politikus úgy fogalmazott, érti hogy Donald Tusknak nehezére esett, hogy kiszorult a lengyel belpolitikából, nem tud visszakerülni, és frusztrálja a lengyel és a magyar kormány jó együttműködése.

Szijjártó Péter szerint “Donald Tusk egyetlen lélegeztetőgép beszerzéséhez vagy egyetlen európai munkahely megvédéséhez sem nyújtott segítséget”.

Mit mondott Donald Tusk?

Az Európai Néppárt elnöke október 23-án a Szabad Európának adott interjújában úgy fogalmazott: Orbán Viktor “próbálkozása egy általa illiberális demokráciának nevezett új ideológia megteremtésére voltaképpen egy korcs demokrácia”.

A jobbközép Európai Néppárt (mely pártcsaládnak a Fidesz is tagja az Európai Parlamentben) elnöke hangsúlyozta: “a jogállamiság és szólásszabadság nélküli demokrácia egyáltalán nem demokrácia”. Donald Tusk szerint hasonló negatív folyamatok figyelhetők meg szülőhazájában, Lengyelországban is.

XS
SM
MD
LG