Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tusk: Orbán “korcs demokráciát” épít


Donald Tusk (balra), akkor még az Európai Tanács elnöke és Orbán Viktor magyar miniszterelnök tavaly Romániában
Donald Tusk (balra), akkor még az Európai Tanács elnöke és Orbán Viktor magyar miniszterelnök tavaly Romániában

A magyar miniszterelnök “illiberális demokráciáról” alkotott víziója voltaképpen nem más, mint egy “korcs demokrácia” terjesztése Magyarországon – mondta az Európai Néppárt elnöke a Szabad Európának adott interjúban.

Donald Tusk szerint Orbán Viktor “próbálkozása egy általa illiberális demokráciának nevezett új ideológia megteremtésére voltaképpen egy korcs demokrácia”.

A jobbközép Európai Néppárt (mely pártcsaládnak a Fidesz is tagja az Európai Parlamentben) elnöke a Szabad Európa központi szerkesztőségének október 23-án adott interjúban több téma mellett részletesen beszélt a magyarországi helyzetről is.

“Egyszerűen fogalmazva: a jogállamiság és szólásszabadság nélküli demokrácia egyáltalán nem demokrácia” – fogalmazott Donald Tusk, hozzátéve, hasonló negatív folyamatok figyelhetők meg szülőhazájában, Lengyelországban is.

Nem az első kritikus hang az utóbbi hetekben

Szeptemberben az Európai Bizottság alelnöke, Věra Jourova okozott feszültséget azzal, hogy egy lapinterjúban kijelentette: szerinte Orbán Viktor beteg demokráciát épít.

A cseh politikus (aki egyben az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős biztosa is) akkor hozzátette: „a magyar emberek egy nap arra jönnek rá, hogy legutóbbi választásuk volt az utolsó szabad választásuk”.

Az uniós biztos riasztónak nevezte a magyar média állapotát, ugyanakkor hozzátette: az unió versenyjogi szabályaival egyelőre nem tudnak fellépni. „A magyar médiában alig jelenik meg a kormánnyal kapcsolatos kritika, így a magyarok nagy része nem tud saját véleményt alkotni” – fogalmazott Věra Jourova.

A biztos szavaira a magyar igazságügyi miniszter reagált, hangsúlyozva, hogy az EU Igazságügyi Eredménytábláján Magyarország előkelő helyet foglal el, a bírói függetlenség pedig garantált.

Varga Judit szerint Věra Jourová konstruktív párbeszéd helyett nyílt támadást intézett Magyarország ellen és megsértett minden magyar embert, ezért, mint fogalmazott: „mennie kell”.

Felfüggesztett tagság

Az Európai Néppárt (EPP) 2019-ben függesztette fel a Fidesz tagságát éppen a magyar jogállamisággal kapcsolatos problémák és az Európai Bizottság elleni támadások miatt.

Az idén meghatározatlan időre meghosszabbított felfüggesztés azt jelenti, hogy a Fidesz képviselői nem vehetnek részt a frakció találkozóin és megfosztották őket a csoporton belüli szavazati joguktól is.

XS
SM
MD
LG