Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szijjártó Péter: Tizenöt magyar van a Gázai övezetben


Füst száll fel az Izrael és a Hamász között zajló konfliktus közepette Gázában 2023. október 18-án egy robbantás után
Füst száll fel az Izrael és a Hamász között zajló konfliktus közepette Gázában 2023. október 18-án egy robbantás után
Egyelőre nem adottak a feltételek ahhoz, hogy a Gázai övezetben tartózkodó magyarok biztonságban elhagyják a helyszínt – tudatta Facebook-oldalán a külügyminiszter.
A magyar külügy tudomása szerint jelenleg tizenöt magyar állampolgár tartózkodik a Gázai övezetben, és a körülmények ellenére épségben vannak. Szijjártó Péter elmondása szerint kollégái folyamatosan tartják az érintettekkel a kapcsolatot, naponta többször beszélnek velük és családtagjaikkal telefonon.
A tel-avivi és kairói magyar nagykövetség együttműködik, valamennyi nemzetközi partnerrel kapcsolatban vannak annak érdekében, hogy a magyarok biztonságban elhagyhassák a Gázai övezetet, ennek feltételei azonban jelenleg nem adottak – írta Szijjártó Péter.
A külügyminiszter legutóbb október 13-án számolt be arról, hogy összesen 62 emberrel, köztük 46 magyar állampolgárral a fedélzetén elhagyta az izraeli légteret a Magyar Légierő második gépe is.
A honvédség összesen ötször repült be magyar állampolgárokért a konfliktuszónába. A külügy és a Honvédelmi Minisztérium közös mentőakcióinak, valamint a nagykövetségek munkájának köszönhetően összesen 547 magyar hazajutását segítették valamilyen módon és eszközzel.

Gáza ostrom alatt áll

Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy az elmúlt 24 órában több száz helyszínt talált el Gázában a „Hamász infrastruktúráját” célozva. Páncéltörő rakétakilövő állomásokat, alagutakat és főhadiszállásokat semmisítettek meg.
Gáza továbbra is ostrom alatt áll, Izrael pedig akadályozza a határokon átnyúló víz-, áram- és üzemanyag-ellátást. Az Egyesült Államok és Egyiptom ugyanakkor azt állítja, hogy a segélyszállító teherautóknak pénteken el kell indulniuk Egyiptomból Gázába.
Rishi Sunak brit miniszterelnök egy nappal Joe Biden amerikai látogatása után megérkezett Izraelbe. Biden tel-avivi útját beárnyékolta a gázai kórházban történt robbanás, amelyben a helyi tisztviselők szerint összesen 471 ember halt meg – írja összefoglalójában a BBC. A helyi hatóságok továbbra is Izraelt okolják a tragédiáért, míg Izrael ragaszkodik ahhoz, hogy a robbanást egy elhibázott gázai rakéta okozta.
  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG