Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Le kell kerülnie az OTP-nek az ukrán listáról ahhoz, hogy a magyar kormány ne blokkolja az újabb szankciós csomagot


Szijjártó Péter Szarajevóban 2023. március 22-én
Szijjártó Péter Szarajevóban 2023. március 22-én

Több feltétele van a magyar kormánynak ahhoz, hogy ne blokkolja az Európai Békekeretből újabb félmilliárd euró elkülönítését az ukrajnai fegyverszállításokra és megszavazza az újabb szankciós csomagot – erről beszélt Bécsben a magyar külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint Ukrajna egyre ellenségesebben viselkedik Magyarországgal szemben, a napokban már súlyos fenyegetések is elhangzottak Kijevben.

Szijjártó Péter, aki az osztrák diplomácia vezetőjével tárgyalt Bécsben, a Facebook-oldalára feltett videóban négy okot említett, ami miatt a magyar kormány egyelőre nem szavazza meg a készülő 11. uniós szankciós csomagot, illetve az Európai Békekeretből az újabb félmilliárd euró kifizetését az ukrajnai fegyverszállítások finanszírozására. A leghangsúlyosabb érv az OTP listázása volt.

Kárpátaljai magyarok

Mint mondta, a jelenlegi ukrajnai szabályok értelmében a kárpátaljai magyar iskolák szeptembertől nem tudnak kisebbségi iskolaként tovább működni. Magyarország évek óta jelezte a problémát, de sehol sem talált meghallgatásra – mondta Szijjártó Péter.

Hozzátette: a nemzeti kisebbségek jogainak védelme európai kérdés. Mint fogalmazott, az ukránok csak akkor tudnak majd előrelépni az uniós csatlakozási tárgyalásokban, ha a kárpátaljai magyarok visszakapják azokat a jogokat, amelyekkel már rendelkeztek, és amelyeket 2015-től folyamatosan vettek el tőlük.

Az OTP az ukrán listán

Szijjártó Péter ismét felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte, hogy Ukrajna feltette a háború finanszírozóinak nemzetközi listájára a legnagyobb magyar bankot, az OTP-t. A magyar külügyminiszter szerint a bank semmilyen szankciós intézkedést nem sértett meg, nincs jogalap a listára kerülésére.

Mindaddig, amíg az OTP-t Ukrajna a háború nemzetközi szponzorainak listáján tartja, addig Magyarország nem tud beleegyezni olyan döntésekbe, amelyek újabb gazdasági, pénzügyi áldozatvállalást várnának el az uniós tagállamoktól – fogalmazott Szijjártó. Vagyis Magyarország nem tud részt venni abban, hogy az Európai Békekeretből újabb félmilliárd eurót különítsenek el az ukrajnai fegyverszállításokra, illetve az újabb szankciókkal kapcsolatos döntésekben, amíg a bank szerepel az ukrán listán.

Ehhez kapcsolódóan: Botrányosnak tartja Szijjártó Péter, hogy szankciós listára került az OTP Ukrajnában

Barátság kőolajvezeték

Ukrajna elnöke a Barátság kőolajvezeték felrobbantását helyezte kilátásba – mondta a magyar külügyminiszter. Közölte, hogy amennyiben nem jönne több kőolaj Magyarországra ezen a vezetéken, nem lehetne megoldani teljeskörűen az ország kőolajellátását.

Egy ilyen fenyegetés Magyarország szuverenitása ellen van, mert az energiabiztonság szuverenitási kérdés.

Nyolc kínai vállalat exportkorlátozása

Szijjártó Péter szerint a 11 uniós szankciós csomag szembemegy a józan ésszel. Mint fogalmazott, az ember azt gondolja, hogy ami kudarcot vallott tízszer, azt már tizenegyedszer nem próbálják meg. Szerinte Brüsszelnek szembe kellene néznie a szankciós politika hatásaival, azzal, hogy bár a szankciók Oroszország ellen irányulnak, Európát ütik meg igazán.

Mint mondta, az újabb tervezet része nyolc kínai vállalat exportkorlátozás alá vonása, amire szerinte a kínaiak erőteljesen reagálnának, és súlyos gazdasági károkkal járna. Szerinte az EU-nak stratégiai érdeke, hogy együttműködjön Kínával, amely megelőzte Európát a globális GDP-ből való részesedés terén.

Szijjártó Magyarországot hozta fel mint szerinte kiváló példát arra, mennyit lehet nyerni a Kínával való kulturált együttműködésen, mert – mint fogalmazott – Magyarország a keleti és nyugati beruházások találkozási pontjává vált, ami garanciát jelent arra, hogy a magyar gazdaság továbbra is növekedési pályán tud maradni.

Azt is megjegyezte, hogy az Európai Békekeret mintegy nyolcvan százaléka megy már el az Ukrajnába történő fegyverszállítás finanszírozására.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG