Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Így ünnepelte a világ 2020 végét


Ausztráliában így ünnepeltek
Ausztráliában így ünnepeltek

Talán nem túlzás azt állítani, a mostani szilveszter volt az, amikor az emberek nagyobb örömmel búcsúztak az óévtől, mint ahogyan várták az újat. A koronavírus-járvány százmilliók életét alakította át, így 2021 nem egyszerűen csak egy új évet jelent, de új reményeket is.

Ausztráliától Ázsián és Afrikán, Amerikán át Európáig a szilveszterre mindenhol rányomta bélyegét a járvány. A hatóságok szinte mindenhol arra kérték az embereket, hogy maradjanak otthon, megakadályozva a vírus felerősödő terjedését.

Ausztráliában a sydney-i Operaház fölött idén is tűzijáték volt ugyan, de az ilyenkor szokásos hatalmas tömeg nélkül, az emberek többsége tévén nézte az eseményt.

Új-Zéland egyike volt azon kevés helyeknek a világon, ahol friss pozitív esetek híján ugyanúgy ünnepelhettek az emberek, mint máskor.

Ázsia

Dél-Koreában nagyon szigorú távolságtartási szabályok vannak életben, ennek megfelelően az ünnepségek is vagy rendkívül visszafogottak voltak, vagy el is maradtak. Utóbbi volt a helyzet a hagyományos újévköszöntő harangkondítással is, amelyet 1953-mas bevezetése óta most először nem tartottak meg.

Japánban az emberek nagy része otthon maradt, elmaradtak az ilyenkor szokásos családi látogatások is, Tokió pedig különösen csendes volt.

Kínában, ahol szinte pontosan egy évvel ezelőtt jelentek meg az első hivatalos jelentések egy titokzatos, influenzaszerű járványról Vuhan városában, szintén visszafogottan ünnepeltek. Igaz, az országban a februárra eső Holdújév egyébként is nagyobb esemény.

Indiában az éjszakai kijárási tilalom mellett a nagyobb összejöveteleket is betiltották, nem csoda, hogy Új-Delhiben, Mumbaiban és más nagyvárosokban, illetve több államban sem nagyon ünnepeltek az emberek.

Dubai egyike volt azon kevés helyeknek, ahol úgy ünnepeltek az emberek, mintha mi sem történt volna. A világ legmagasabb szállodája, a Burj Khalifa környékén hatalmas tűzijáték és tömeg volt, a luxusbárok és éttermek nyitva voltak, az emberek ettek-ittak, jól mulattak – igaz, a tánc szigorúan tiltva volt.

Európa

Európa nagy részén lezárások és kijárási tilalmak keserítették meg az év végét.

Franciaországban például 100 ezer rendőr figyelt a korlátozások betartására és számolta fel a tiltás ellenére megtartott bulikat.

Németországban a hatóságok betiltották a köztéri tűzijátékok árusítását és megtartását is.

Oroszországban a moszkvai Vörös téren és Görögországban az athéni Akropolisznál megtartották ugyan a szokásos tűzijátékot, de annak hangjait üres terek és utcák visszhangozták.

Amerika

Az Egyesült Államokban a New York-i Times Square-en ugyan megtartották a hagyományos rendezvényeket, ám nézők nélkül. A környéket lezárták, az embereket pedig arra kérték, hogy maradjanak otthon.

A Times Square-en lévő "kívánságfalon" a legtöbben a Covid eltűnését kérték 2021-től.
A Times Square-en lévő "kívánságfalon" a legtöbben a Covid eltűnését kérték 2021-től.

Brazíliában Rio de Janeiróban az összes hivatalos ünnepséget lefújták a virus gyors terjedése miatt.

Mit mondhatnánk: boldog(abb) új évet!

Az AFP, az AP, a dpa, és a Reuters tudósítása nyomán.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG