Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szinte biztos, hogy a belarusz ellenzék kapja az EU emberi jogi kitüntetését


Szvjatlana Cihanouszkaja, Veranika Capkala és Marija Kalesznyikava ellenzéki vezetők
Szvjatlana Cihanouszkaja, Veranika Capkala és Marija Kalesznyikava ellenzéki vezetők

A szociáldemokraták és a liberálisok után a konzervatív Európai Néppárt is a belarusz ellenzéket jelöli az idei Szaharov-díjra, mellyel minden évben olyasvalakit tüntetnek ki, aki sokat tett az emberi jogok védelméért és a gondolatszabadságért.

Azzal, hogy az Európai Néppárt is bejelentette, a belarusz ellenzéket jelölik az idei Szaharov-díjra, szinte már biztos, hogy a Koordinációs Tanács és a különböző politikai és civil szervezetek által képviselt mozgalom kapja 2020-ban a díjat.

A szociáldemokrata S&D és a liberális Renew Europe után az Európai Parlament konzervatív szárnyát képviselő Európai Néppárt is bejelentette, hogy a Lukasenka-rezsim ellen tüntető belarusz ellenzéket jelölik a Szaharov-díjra. A díjat 1988 óta minden évben egy olyan ember vagy társaság kapja, akik sokat tettek az emberi jogok védelméért és a gondolatszabadságért.

A Szaharov-díj díjazottjáról az Európai Parlament pártcsaládjai döntenek, így azzal, hogy a három legnagyobb tömörülés beállt a belaruszok mögé, már szinte biztos, hogy ők kapják az 50 ezer euróval járó kitüntetést.

A díjat először 1988-ban adták át, akkor Nelson Mandela kapta Anatolij Marcsenkóval megosztva, igaz a szovjet disszidens már nem érte meg a díj átvételét. A Szaharov-díjnak már kétszer is volt belarusz díjazottja, 2004-ben egy sajtószabadságért küzdő NGO kapta meg, 2006-ban pedig Alekszandr Milinkievics, a belarusz ellenzék akkori közös elnökjelöltje.

Az augusztus 9-i elnökválasztás óta rendszeresek a tömegtüntetések a Belarusz Köztársaságban, a híradások szerint a hatóságok zaklatják az ellenzék tagjait, vezetőket rabolnak el és toloncolnak ki. Mások, például Szvjatlana Cihanovszkaja ellenzéki jelölt, maguktól menekültek el az országból.

Beszámolók szerint az elfogott tüntetőkkel kegyetlenül bántak a hatóságok, sokan azt állítják, hogy megverték őket a rendőrök. A tüntetők és a független megfigyelők szerint az országot 26 éve irányító Aljakszandr Lukasenka csalással nyerhetett a választásokon. Az ellenzék a lemondását és tiszta választásokat követel.

XS
SM
MD
LG