Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szíriában 95 százalékkal nyerte meg az elnökválasztást Aszad


Szíriaiak a nemzeti lobogót lengetik és az elnök portréival vonulnak Damaszkuszban Aszad választási győzelme után. 2021. május 27.
Szíriaiak a nemzeti lobogót lengetik és az elnök portréival vonulnak Damaszkuszban Aszad választási győzelme után. 2021. május 27.

A május 27-én nyilvánosságra hozott választási eredmények szerint Bassár el-Aszad szíriai diktátor a szavazatok 95 százalékával negyedik hétéves ciklusát kezdheti meg a háború sújtotta ország elnökeként. Nem mindenhol szavaztak és nem mindenki voksolhatott.

Az elnökválasztást, amely a polgárháború 10 évvel ezelőtti kirobbanása óta a második volt, az ellenzék és a nyugati országok csalásnak minősítették és elutasították.

Aszad két kevéssé ismert versenytárssal szemben indult Szíria legfontosabb vezetői posztjáért, amelyet öt évtizede családjának valamelyik tagja tölt be.

A kormány beszámolója szerint több mint 12 000 szavazóközpontot hoztak létre országszerte a május 26-i választásra.

Nem tartottak viszont szavazást Szíria északkeleti részén, amelyet az Egyesült Államok támogatását élvező kurdok által vezetett harcosok irányítanak, illetve az északnyugati Idlib tartományban, amely a lázadók utolsó nagy fellegvára az országban.

A menekülteknek esélyük sem volt

A külföldön élő szíriaiak a múlt héten több tucat nagykövetségen adhatták le szavazataikat, ám ehhez érvényes útlevelet kellett bemutatniuk szíriai kilépési pecséttel. Ez a követelmény valójában azt jelentette, hogy az országból elmenekült szíriaiak milliói nem tudtak szavazni, még ha akartak is.

Számos, Aszaddal szemben álló ország gátolta a szavazást, köztük Törökország és Németország, melyek nagyszámú szíriai menekültet fogadtak be.

A szíriai polgárháború 2011-ben robbant ki, amikor az Aszad-ellenes tüntetések fegyveres felkeléssé váltak, válaszul a brutális katonai megtorlásra. A harcok csaknem félmillió halottat követeltek és az ország lakosságának felét kényszerítették lakóhelyük elhagyására. Közülük ötmillióan el is menekültek Szíriából.

Készült az AP, az AFP és a Reuters tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG