Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szlovák belügyminiszter: Magányos farkas volt a kormányfő elleni merénylet gyanúsítottja


Robert Ficót hordágyon kórházba szállítják
Robert Ficót hordágyon kórházba szállítják

A hatóságok vádat emeltek a Robert Ficót szerdán életveszélyesen megsebesítő merénylő ellen, aki a gyanú szerint egyedül tervelte ki és hajtotta végre akcióját.

A szlovák miniszterelnök állapota az előző napi műtétet követően továbbra is súlyos, de stabil.

A merényletkísérlet megrázta a közép-európai országot, többen az egyre élesebb politikai polarizációt, a társadalom mélyülő megosztottságát okolják a történtekért.

Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter arról számolt be, hogy a kezdeti vizsgálat során egyértelmű politikai motivációt azonosítottak a támadás mögött, ugyanakkor azt is megállapították, hogy a feltételezett elkövető „magányos farkas” volt, „nem tartozott semmilyen politikai csoporthoz”.

A tárcavezető azt nem közölte, hogy pontosan mi lehetett a tettes motivációja.

Robert Fico régóta megosztó figurának számít Szlovákiában és Európában, visszatérése a hatalomba tavaly komoly indulatokat keltett. Erősek az aggodalmak, hogy az oroszbarát narratívát megfogalmazó politikus letérítheti az országot a Nyugat-párti pályáról.

Az utóbbi hetekben szinte egymást érték a tüntetések Pozsonyban a kabinet különböző intézkedései ellen.

Szlovákia amúgy politikailag rivális leköszönő és jelenlegi elnöke együtt azt üzente a társadalomnak, hogy fontos lenne félretenni a megosztottságot az ország érdekében.

Az egyébként Robert Fico ellenlábasának számító államfő, a liberális Zuzana Čaputová elmondta, hogy a nagyobb pártok vezetői össze fognak ülni, hogy megpróbáljanak nyugalmat teremteni.

„Lépjünk ki a gyűlölet és a kölcsönös vádaskodás ördögi köréből. Ami tegnap történt, egyéni akció volt, de a gyűlölet feszült légköre kollektív munkánk eredménye” – fogalmazott.

Hasonlóan nyilatkozott Peter Pellegrini megválasztott elnök is, arra szólítva fel a pártokat, hogy a történtekre tekintettel függesszék fel vagy legalább csavarják le kampánytevékenységüket az európai parlamenti választások előtt.

„Ha van valami, amire Szlovákia népének most sürgős szüksége van, az legalább az alapvető egyetértés és egység a szlovák politikai képviselet részéről. Ha nincs is konszenzus, kérem, legalább civilizált legyen a vita egymás között” – mondta.

Ehhez kapcsolódóan: Robert Fico műtétje sikeres volt, állapota „stabil, de súlyos”

Előző nap mintegy ötórás műtétet hajtottak végre a szlovák kormányfőn, akit életveszélyes állapotban szállítottak kórházba, miután ötször rálőttek a fővárostól csaknem 140 kilométerre. Jelenleg intenzív osztályon van.

A szlovák nemzetbiztonsági tanács csütörtökön összeül a helyzet megvitatására.

A rendőrség nem árult el részleteket a merénylő személyével kapcsolatban. A média meg nem erősített jelentései szerint azonban a miniszterelnököt egy 71 éves amatőr költő próbálhatta meggyilkolni, aki korábban biztonsági őrként is dolgozott egy bevásárlóközpontban.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG