Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szlovénia is elismerte az önálló palesztin államot


A szlovén parlament rendkívüli ülése Ljubljanában 2024. június 4-én
A szlovén parlament rendkívüli ülése Ljubljanában 2024. június 4-én

Írország, Norvégia és Spanyolország példáját követve Szlovénia is elismerte Palesztina államiságát a ljubljanai parlament jóváhagyását követően.

A nemzetgyűlés előző nap rendkívüli ülésen tárgyalta a kormány döntését, hogy Szlovénia független és szuverén államként ismerje el Palesztinát az 1967-es határokon belül, illetve azokon a határokon belül, amelyekről az érintett felek egy jövőbeli béketárgyaláson megállapodnak.

A kilencvenfős törvényhozásban 52 képviselő szavazott igennel az indítványra, az ellenzéki pártok nem vettek részt a voksoláson.

„Szlovénia mai végleges döntése a remény és a béke üzenetét hordozza. Úgy hisszük, hogy kizárólag a kétállami megoldás vezethet el a tartós békéhez a Közel-Keleten” – írta Tanja Fajon külügyminiszter a régebben Twitterként ismert X-en.

„Szlovénia továbbra is fáradhatatlanul fog dolgozni mindkét nemzet biztonságának erősítésén” – tette hozzá.

Robert Golob kormányfő rámutatott, hogy Szlovénia ezer éven keresztül álmodozott a függetlenségről, amelyet 1991-ben végül elnyert. „Sajnos a palesztin nemzet még nem kapta meg ezt a jogot” – mondta.

A Janez Janša volt miniszterelnök vezette jobboldali ellenzéki Szlovén Demokrata Párt (SDS) ellenezte a lépést, és hétfőn népszavazási indítványt nyújtott be, amely késleltette volna a szavazást, de végül nem sikerült keresztülvinni.

Ehhez kapcsolódóan: Mit jelentett be Írország, Norvégia és Spanyolország a palesztin államról?

A ljubljanai kormány május 9-én kezdeményezte a palesztin állam elismerését. Előző csütörtökön el is fogadta az erről szóló határozatot, majd végső jóváhagyásra a parlament elé terjesztette.

Szlovénia a világ 147. országaként ismerte el a független palesztin államot. Nemrég Írország, Norvégia, illetve Spanyolország is beállt a sorba.

Korábban az Európai Unió mindössze hét tagállama ismerte el a palesztin államiságot. Öten a korábbi keleti blokk tagjaként tették meg 1988-ban, Magyarország is.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG