Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szoledarnál folynak most a leghevesebb harcok Ukrajnában


Füst gomolyog a frontvonalon fekvő Szoledar felett 2023. január 5-én
Füst gomolyog a frontvonalon fekvő Szoledar felett 2023. január 5-én

Az ukrán hadsereg közölte, hogy éjjel légicsapásokat hajtott végre meg nem nevezett orosz állások és légvédelmi rakétarendszerek ellen. Közben folytatódtak a heves harcok Szoledarban, ahol az orosz csapatok állítólag taktikai előrenyomulást hajtottak végre az elmúlt négy napban.

Az ukrán vezérkar azt is közölte, hogy az orosz hadsereg támadó hadműveleteket folytat a kelet-donyecki régió több városa, köztük Bahmut, Avdijiv és Liman irányában, és igyekszik javítani taktikai helyzetén Kupjan felé.

Arról is beszámolt az ukrán hadsereg, hogy lelőtt két pilóta nélküli ellenséges drónt.

A Szabad Európa/Szabadság Rádió nem tudja megerősíteni a konkrét harctéri helyzetről közzétett állításokat.

A brit hírszerzés azonban január 10-i napi értékelésében úgy véli, hogy Oroszország a „Szoledar-tengellyel valószínűleg arra törekszik, hogy északról elvágja” a közeli Bahmut városát, „és megzavarja az ukrán kommunikációs vonalakat”.

A britek úgy értékelték, hogy „az elmúlt négy napban az orosz erők és a Wagner-zsoldoscsoport taktikai előrehaladást ért el” Szoledarban, a sóbányászatáról ismert történelmi városban, „és valószínűleg a település nagy részét ellenőrzik”.

Szerintük mindkét fél „vélhetően aggódik” amiatt, hogy az ellenséges oldal felhasználhatja a Szoledar bányáiból induló, kétszáz kilométernyi, használaton kívüli alagutat.

Az ukrán hadsereg korábban közölte, hogy az oroszok átcsoportosították az erőiket az északkelet-donyecki régióban lévő Szoledarba, miután nem sikerült bevenniük a nagyobb közeli várost, Bahmutot.

A közlemény szerint az orosz csapatok azután kezdték meg az átcsoportosítást, hogy Moszkva a hétvégére az ortodox karácsony alkalmából egyoldalúan tűzszünetet hirdetett.

Ehhez kapcsolódóan: „Egy betondobozban ülsz” – Egy orosz férfi Kijevben osztozik az ukránok nehézségeiben és reményeiben

Mindkét oldal másról számolt be

Az ukrán csapatok továbbra is tartják Szoledart – mondta Pavlo Kirilenko, a Donyecki terület kormányzója január 9-én, hozzátéve: hamisak azok a hírek, amelyek szerint az orosz csapatok elfoglalták a várost.

„Szoledar most a legforróbb pont, gyakorlatilag nem maradt semmi infrastruktúra, csak erődítmények és aknák” – mondta az ukrán televíziónak.

Hanna Maljar, az ukrán védelmi miniszter helyettese szerint az ellenség, miután sikertelen kísérletet tett Szoledar elfogására, „átcsoportosult, taktikát váltott, és új, heves támadást indított”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról beszélt, hogy a támadások hullámait leküzdő ukrán erők ellenállóképessége segített időt nyerni és erőt gyűjteni az országnak.

Az orosz védelmi minisztérium január 9-i szokásos sajtótájékoztatóján nem tett említést sem Szoledarról, sem Bahmutról. A minisztérium beszámolójának középpontjában egy kramatorszki szakiskola elleni állítólagos támadás állt, amelyben, mint mondták, rengeteg ukrán katonát öltek meg január 7-én. Az AP újságírói azonban a helyszínen nem találtak bizonyítékot jelentős támadásra, helyi tisztviselők azt mondták nekik, hogy ott nem haltak meg katonák.

Bahmut és Szoledar a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekszik, amelyet Putyin saját állítása szerint annektált. Elemzők úgy vélik, hogy az orosz elnök fő célja a háború jelen szakaszában e terület és a szomszédos luhanszki régió, az úgynevezett Donbász, a Donyec-medence teljes ellenőrzése.

Készült a Reuters és a dpa jelentéseinek felhasználásával.
XS
SM
MD
LG