Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szombathely biztosan nem adja az államnak 21 milliárdos víziközmű-vagyonát


A Vas megyei vízmű létesítményeinek többségi tulajdonosa Szombathely városa
A Vas megyei vízmű létesítményeinek többségi tulajdonosa Szombathely városa

Augusztusban jelentkezett be az állam a cégért, de a városi közgyűlés úgy döntött, nem adja át a Vasivíz Zrt.-ben lévő többségi tulajdonrészét és vele a 21,5 milliárdos közművagyont. A döntően önkormányzati tulajdonban lévő szolgáltatók nehéz helyzetben vannak, mert a rezsicsökkentés és a hatósági árak miatt veszteségesek, az emelkedő energiaárak pedig tovább rontják a helyzetüket.

Az önkormányzat péntek délelőtt tartott rendkívüli közgyűlést az ügyben. A gyors döntésre azért volt szükség, mert a Vasivíz Zrt. hamarosan összehívja a taggyűlést, ahol a tulajdonosok álláspontja alapján a cégvezetés is meghozza a saját döntését.

Augusztus elején az állam csendesen ugyan, de elég határozottan bejelentkezett a közösségi tulajdonban lévő víziközmű-cégekért. Minimum ötszázalékos tulajdonrészt akar szerezni a cégekben, és azt ígérte, ha megkapják, tőkeemeléssel kisegíti a döntően önkormányzati tulajdonban lévő szolgáltatókat. Utóbbiak nehéz helyzetben vannak, mert a rezsicsökkentés és a hatósági árak miatt veszteségesek, az emelkedő energiaárak pedig tovább rontják a helyzetüket.

Az államnak most is van 4,2 százalékos tulajdonrésze a Vasivízben, így ha valamelyik kis tulajdonos önkormányzat hajlandó lemondani a tulajdonrészéről, az állam megkaphatja az ötszázalékos tulajdonrészét.

A Vasivíz Zrt. tulajdonosi szerkezete
A Vasivíz Zrt. tulajdonosi szerkezete

Ha azonban az állam pénzt ad a Vasivíz üzemeltetéséhez, annak ára van. Ez a pénz ugyanis alaptőke-emelésként érkezik, ami módosítja a cég tulajdoni arányait. A Szombathely tulajdonában lévő, 52,9 százalékos tulajdonrészt jelentő részvények értéke 620 millió forint. Ha az állam ennél nagyobb tőkeinjekciót ad, többségi tulajdonos lesz a Vasivízben.

Aranyrészvényt kérnek

A rendkívüli közgyűlésen Krenner Róbert, a Vasivíz Zrt. vezérigazgatója azt mondta, információik szerint az állam nem is többségi tulajdonrészt akar a vízi közművekben, hanem a tőkeemelés ellenértékeként úgynevezett aranyrészvényt, azaz rendkívüli jogosítványokat kér. Ezzel pedig az önkormányzatok jogai csökkennének.

Nemény András polgármester azzal érvelt, hogy az önkormányzat nemcsak a tulajdonrészlét, hanem a jelenleg 21,5 milliárd forintra becsült víziközmű-vagyonát is elveszítené. A polgármester szerint ekkora vagyonvesztést nem lehet elfogadni, és nem is lehet dönteni róla ilyen hirtelen.

Azt is elmondta, hogy a Vasivíz bérleti konstrukcióban használja az önkormányzati közművagyont. A cég bérleti díjat fizet a városnak az önkormányzati rendszer használatáért, amit azonnal át is helyeznek a fejlesztési alapba.

Ebből az alapból teljesíti a Vasivíz az önkormányzat kéréseit, így például azt, hogy az ipari területeken eladásra kijelölt ingatlanoknál kiépítik a víz- és csatornarendszert. Ebben az alapban jelenleg százmillió forint van, amit szintén át kellene adni az államnak a Vasivíz tulajdonrészével együtt.

A Vasivíz Zrt. központi irodaháza Szombathelyen
A Vasivíz Zrt. központi irodaháza Szombathelyen

Nemény hozzátette: a tulajdonos önkormányzatokkal történt egyeztetésen szinte egyhangú vélemény alakult ki, a jelen lévő polgármesterek is közölték, hogy nem adják át a közművagyont. A polgármester elmondta, vannak olyan települések, amelyek egy százalék körüli tulajdonrésszel bírnak, elképzelhető, hogy közöttük lesz olyan, amelyik hajlandó attól megválni, így az állami tulajdonrész mértéke átlépheti az öt százalékot.

Nemény kijelentette, amíg csak lehet, ragaszkodnak a Vasivíz Zrt.-ben meglévő tulajdonrészükhöz és a víziközmű-vagyonhoz. A közgyűlési többség, az Éljen Szombathely frakció végül megszavazta, hogy utasítsák el az állami kérést, a Fidesz-frakció tartózkodott.

A lakossági fogyasztókat mindez egyelőre nem érinti, majd csak akkor, ha a kormány kivezeti vagy módosítja a víz- és szennyvízszolgáltatás hatósági árát, amire jó esély van, látva az energiaárak növekedését. Az más kérdés, hogy az adott esetben várható állami tőkeinjekció elég lesz-e a működési zavarok kiküszöbölése mellett a régóta szükséges, de a rezsicsökkentés következtében elmaradt karbantartásokra, felújításokra.

  • 16x9 Image

    Nyugat.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A Nyugat.hu Szombathely és Vas megye híreit, eseményeit követi. 

XS
SM
MD
LG