Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szorul az ostromgyűrű Gázaváros körül, újabb izraeli látogatáson az amerikai külügyminiszter


Izraeli katonai egységek a Gázai övezet határánál 2023. november 3-án
Izraeli katonai egységek a Gázai övezet határánál 2023. november 3-án

Antony Blinken a humanitárius segítségnyújtás fokozásáról egyeztet Tel-Avivban, miközben tovább folyik az izraeli katonai művelet a Hamász terrorszervezet megsemmisítése érdekében.

Izrael északi részén, a libanoni határ közelében továbbra is erősödik a feszültség, a Hezbollah vezetője, Haszan Naszrallah pénteken beszédet tart, most először az október 7-ei, több mint 1400 ember életét követelő palesztin merényletsorozat óta.

Előző nap a Hamász szövetségesének számító Hezbollah több izraeli célpontot támadott. Erre válaszul az izraeli légierő harci repülőgépekkel és helikopterekkel csapott le a szomszédos országban.

Elemzők szerint a gázai háború kezdete óta a libanoni fegyveres szervezet azon dolgozik, hogy lekösse az izraeli erők egy részét északon, azonban egyelőre csak alacsonyabb intenzitású harcokról van szó.

A Gázai övezetben helyi híradások szerint már kilencezer fölé emelkedett a halottak száma.

„Csendben maradtunk” – Orosz emigráns beszél a Hamász izraeli támadásáról
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:32 0:00

Az amerikai külügyminiszter az utóbbi hetek során immár harmadjára látogatott a zsidó államba, ahonnan Jordániába utazik tovább. Az újabb vizitre nem sokkal azt követően került sor, hogy Joe Biden amerikai elnök humanitárius „szünetet” javasolt, hogy segélyszállítmányokat juttathassanak be, és több külföldi állampolgárt és sebesültet menekíthessenek ki. Szerda óta nyolcszáz ember hagyhatta el a területet.

Izrael nem reagált erre a felvetésre. Benjámin Netanjáhú miniszterelnök azonban, aki korábban kizárta a fegyvernyugvás lehetőségét, és a Hamász teljes elpusztítását tűzte ki célul, csütörtökön hangsúlyozta: „Haladunk előre (…) Semmi nem állíthat meg minket.”

Az Egyesült Államok rendíthetetlen támogatásáról biztosította Izraelt, miután a Hamász férfiak, nők és gyerekek százait mészárolta le különös kegyetlenséggel október elején, valamint elhurcolt mintegy 240 túszt.

Az amerikai külügyminisztérium pénteken újra megerősítette, hogy Washington támogatja Izrael jogát az önvédelemre. Eközben ugyanakkor a Biden-kormányzat a humanitárius segélynyújtás kiterjesztését sürgeti Gázában.

A Hamász irányította gázai egészségügyi tárca arról számolt be, hogy a huszonnyolc napja tartó harcokban már több mint 3700 palesztin gyerek vesztette életét. A bombázás miatt a terület 2,3 millió lakosának több mint fele lakóhelye elhagyására kényszerült. Az izraeli blokád miatt akadozik az élelemiszer-, az ivóvíz- és az üzemanyag-ellátás, a túlterhelt kórházak az összeomlás szélén állnak.

Izrael több mint 260 kamionnyi élelmiszert és gyógyszert engedett be, a szakértők szerint viszont ez közel sem elegendő. Jeruzsálem üzemanyagot nem hajlandó szállítani, mondván, hogy a Hamász katonai célra használná fel úgyis.

John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem általános, hanem „ideiglenes, helyi” tűzszünet mellett érvel.

Egyelőre nem látszik semmilyen válasz azon kérdésre, hogy mit tervez Izrael a Gázai övezettel a Hamász uralmának felszámolását követően.

Ehhez kapcsolódóan: Gázai konfliktus: a háborúnál is nagyobb kérdés, hogy mi lesz utána

Blinken nemrég arról beszélt, hogy a területet az onnan a Hamász által még 2007-ben kiűzött Palesztin Hatóság kormányozhatná.

Korábbi cikkünk a témában: Az Egyesült Államok „mindig veletek lesz” – Blinken Izraelben

Az izraeli hadsereg mostanra teljesen körbezárta a terroristák katonai központjának számító, alagutak hálózatával, parancsoki létesítményekkel és bunkerekkel sűrűn átszőtt Gázavárost.

Daniel Hagari katonai szóvivő leszögezte, hogy szemtől szemben harcolnak a Hamász tagjaival, szükség esetén légi- és tüzérségi csapásokat kérve kívülről. Tájékoztatása szerint súlyos veszteségeket okoztak már eddig is a terroristáknak.

A gázai egészségügyi minisztérium adatai szerint a 9061 halott mellett több mint 32 ezer sebesültről is tudni.

Izraelben a terrortámadások mintegy 1400 halálos áldozata mellett 5400 sebesült volt eddig, valamint tizenkilenc katona esett el mostanáig a gázai szárazföldi műveletben.

„Nincs óvóhely” – egy magyar állampolgárságú palesztin professzor családja a Gázai övezetben rekedt
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:10:34 0:00

Az Izrael és a Hamász közötti korábbi négy háború összesen nagyjából négyezer áldozatot követelt. Ezt a mostani számok jelentősen meghaladják, és a szárazföldi művelet is rengeteg halottal járhat elemzők szerint a rendkívül sűrűn lakott területen.

Csütörtökön izraeli harci gépek röplapokat dobtak le Gázavárosban, a Sati menekülttábor haladéktalan kiürítésére szólítva fel. „Lejárt az idő” – írták, figyelmeztetve, hogy „pusztító erővel” fognak lesújtani a Hamász fegyvereseire.

A légicsapások teljes negyedeket romboltak porig az övezetben, nagyjából 1,4 millió ember kényszerült lakóhelye elhagyására, miután Izrael elrendelte a terület északi részének kiürítését. Izrael rámutatott, hogy a több mint nyolcezer rakétát kilövő Hamász élő pajzsként használja a civileket, ezért is lényeges, hogy elhagyják a műveleti zónát.

Ugyanakkor továbbra is több százezer ember tartózkodik Gáza északi részén annak ellenére, hogy Izrael figyelmeztetett, a maradókat a terrorszervezet cinkosainak tekinthetik. Sokan az ENSZ különböző létesítményeiben próbáltak menedéket keresni.

Készült az AP tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG