Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az USA „mindig veletek lesz” – Blinken Izraelben


Antony Blinken amerikai külügyminiszter megérkezik Tel-Aviv Ben-Gurion repülőterére 2023. október 12-én
Antony Blinken amerikai külügyminiszter megérkezik Tel-Aviv Ben-Gurion repülőterére 2023. október 12-én
Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtöki izraeli látogatásán azt ígérte, hogy az Egyesült Államok mindig támogatni fogja Izraelt, ám arról is beszélt, hogy a palesztinoknak vannak „jogos törekvéseik”, amelyeket nem képvisel a Hamász.

„Elég erősek lehetnek önerőből is ahhoz, hogy megvédjék magukat” – mondta Blinken Benjámin Netanjáhú miniszterelnökkel folytatott megbeszélésén, miközben tovább tombolt a háború Izrael és a Hamász között.

„De amíg Amerika létezik, soha, de soha nem kell egyedül tenniük ezt. Mindig ott leszünk önök mellett.”

Ehhez kapcsolódóan: Az izraeli–palesztin konfliktusról beszélt az iráni elnök és a szaúdi trónörökös

A szolidaritás jegyében tett látogatásán – miközben az izraeli hadsereg a Hamász ellen hajt végre csapásokat a hétvégi támadások miatt, amelyekben 1200 ember halt meg Izraelben – Blinken új halálozási számot közölt az amerikai állampolgárokról: azt mondta, hogy eddig legkevesebb 25 ember halálhírét erősítették meg.

Joe Biden elnök kitartó támogatást ígért Izraelnek, és nem szólította fel önmérsékletre a Hamásszal szemben, ám Blinken utalt a végleges, békés rendezés szükségességére – ezt a tervet régóta ellenzi a jobboldali Netanjáhú.

„Bárkinek, aki békét és igazságosságot akar, el kell ítélnie a Hamász rémtetteit. Tudjuk, hogy a Hamász nem képviseli a palesztin népet, sem legitim törekvéseit, hogy egyenlő biztonságban, szabadságban, igazságszolgáltatási lehetőségekkel és méltósággal éljen” – mondta Blinken.

Ehhez kapcsolódóan: Izrael próbálja felszámolni a Hamász alagútjait, a gázai kórházakban kritikus a helyzet

Tőle szokatlanul személyesen Blinken felidézte, hogyan menekült el nagyapja az antiszemita pogromok elől Oroszországban, és hogyan élte túl mostohaapja a náci koncentrációs táborokat.

„Nemcsak az Egyesült Államok külügyminisztereként állok önök előtt, hanem zsidóként is” – mondta a világi neveltetésű Blinken.

„Férjként és kisgyermekes apaként is jöttem. Képtelen vagyok anélkül megnézni a legyilkolt családok fotóit, köztük azét az anyáét, apáét és három kisgyermekét, akiket akkor öltek meg, amikor menedéket kerestek a Nir Oz kibucban, hogy ne gondoljak a saját gyerekeimre” – tette hozzá.

Blinken azt ígérte, hogy a Biden-adminisztráció és a kongresszus együtt fog működni annak érdekében, hogy eleget tegyenek Izrael katonai kéréseinek, amelyek a pártok széles körű támogatását élvezik.

„Ahogy Izrael védelmi szükségletei kibontakoznak, a kongresszussal együtt fogunk dolgozni a biztosításuk érdekében” – mondta.

Blinken mellett állva Netanjáhú közölte, hogy nagyra értékelik az Egyesült Államok támogatását, és azt mondta, úgy kell kezelni a blokád alatt álló Gázai övezetet uraló Hamászt, mint az Iszlám Államot.

„Ahogy az ISIS-t szétzúzták, úgy a Hamászt is szét fogják zúzni. Pontosan úgy kell bánni a Hamásszal, ahogy annak idején az ISIS-szel” – mondta.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG