Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem kompetens embert küldött az állam a pedagógusok első sztrájktárgyalására


A pedagógusok szakszervezeteinek sztrájkbizottsága az első, sikertelen egyeztetés után Budapesten 2021. október 13-án
A pedagógusok szakszervezeteinek sztrájkbizottsága az első, sikertelen egyeztetés után Budapesten 2021. október 13-án

Elsőre Kisfaludy László helyettes államtitkárt küldte tárgyalni a kormány a pedagógusok szakszervezeteinek sztrájkbizottságával. Neki viszont nem volt szabályos felhatalmazása a tárgyalásokra, és egyébként sem dönthetett volna semmiről.

Gyorsan és eredménytelenül ért véget a pedagógusok sztrájkbizottsága és a kormány megbízottjának első tárgyalása, számolt be a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

A kormány Kisfaludy Lászlót, az Emmi helyettes államtitkárát küldte tárgyalni a tanárokkal, akiket a PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) képviselt. Csakhogy elrontották a helyettes államtitkár megbízólevelét, azon csak a PDSZ szerepelt, így nem tudtak volna közösen tárgyalni.

Kisfaludy László
A 45 éves köznevelésért felelős helyettes államtitkár önéletrajza szerint történelemtanárként végzett az ELTE-n 1999-ben. Rá egy évre már pedagóguskutatói pályadíjat kapott, miközben az Egyetemi Katolikus Gimnázium történelemtanára volt. A következő évben el is hagyta a tanári pályát, 2001-től átment az Oktatási Minisztériumba, azóta is döntően államigazgatási területen dolgozott.


„Ez nem csupán formai probléma, hanem tartalmi is, mert a szakszervezetek nem társalogni járnak a minisztériumba, hanem azért egyeztetnek sztrájkbizottságban, hogy ott a kormányt képviselő, kompetens személyekkel megállapodások szülessenek” közölte a PDSZ.

De egyébként se dönthetett volna semmiről a kormány tárgyalója, mert álláspontja szerint neki nem szükséges döntéshozatali jogosultsággal rendelkeznie, „hiszen amúgy sem ennél az asztalnál kell dönteni”.

A szakszervezetek a sztrájkbizottsági egyeztetéseknél kompetens tárgyalófelet várnak el, a tárgyalások során pedig döntéseknek kell születniük, nem újfajta üzengetésben gondolkoznak.

A kormány részéről Kisfaludy helyettes államtitkár megbízólevelét kijavítják, és majd újra jelentkeznek, ha sikerült megoldani.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG