Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sztrájkba kezdett Izrael legnagyobb szakszervezeti szövetsége Netanjáhú igazságügyi reformjai miatt


Tüntetők Tel-Avivban 2023. március 26-án
Tüntetők Tel-Avivban 2023. március 26-án

A Hisztadrut általános sztrájkot hirdetett hétfőn arra az esetre, ha a kormány nem állítja le azonnal az óriási tiltakozásokat kirobbantó igazságügyi reform elfogadásának folyamatát. Több ágazatban meg is kezdődött a munkabeszüntetés.

Az egyebek mellett az egészségügyi, a közlekedési és a bankszektorban nyolcszázezer dolgozót képviselő szakszervezeti szövetség megbéníthatja a belpolitikai válság miatt már amúgy is nehéz helyzetben lévő izraeli gazdaság fontos ágazatait, ami fokozhatja a nyomást Benjámín Netanjáhú miniszterelnökön.

„Történelmi sztrájk küszöbén állunk, amelyben a munkaadók és a munkavállalók összefognak az állam érdekében. Megállítjuk a jogi változtatást, megállítjuk az őrületet” – húzta alá Arnon Bar-David elnök.

Hétfőn a vallásos-nacionalista kormány túlélt két bizalmatlansági szavazást is a parlamentben, az elsőt 59:53, a másodikat 60:51 arányban szavazták le a Kneszet elnökének tájékoztatása szerint.

Ehhez kapcsolódóan: Izraeli főügyész: Netanjáhú megsértette az összeférhetetlenségi szabályozást

A járatok egy részét törölték a zsidó állam legfőbb nemzetközi repülőterén, valamint a közúti és a vasúti közlekedésben is jelentős fennakadások vannak. Zavarok keletkeztek az óvodai és iskolai ellátásban és más szolgáltatásokban is.

Önkormányzati vezetők közölték, hogy hétfőtől éhségsztrájkba kezdenek a miniszterelnöki hivatal előtt, az egyetemek pedig határozatlan időre beszüntették az oktatást.

Emberek tízezrei vonultak utcára, miután Netanjáhú vasárnap felmentette tisztségéből az igazságügyi reformot ellenző védelmi miniszterét, aki előző nap az igazságügyi reform felfüggesztésére szólított fel. Joáv Galant párbeszédet sürgetett a reform ellenzőivel, és hangsúlyozta: nemzetbiztonsági kockázatot jelent, hogy a tartalékosok tiltakozásul nem jelentkeznek katonai szolgálatra.

A tüntetők máglyákat gyújtottak Tel-Aviv főútjai mentén, több közlekedési csomópontot eltorlaszoltak. Hétfőn a Kneszet előtt is ezrek demonstráltak Jeruzsálemben.

Jichák Hercog izraeli elnök a reformtervezet haladéktalan visszavonására szólította fel a kormányt, azt kérve Netanjáhútól, hogy az ország érdekében tegye félre politikai megfontolásait.

„Az egész nemzetet mélységes félelem kerítette hatalmába. Biztonságunk, gazdaságunk, társadalmunk – minden veszélyben van. Ébredjenek fel!” – mondta.

Jaír Lapid ellenzéki vezető arról számolt be, hogy soha nem volt még közelebb az összeomláshoz az ország. „Túszul ejtett bennünket egy csoportnyi, korlátokat nem ismerő szélsőséges” – fogalmazott.

Helyi sajtójelentések szerint még a korrupciós ügyében Netanjáhút képviselő ügyvéd is a felmondását helyezte kilátásba, amennyiben nem állítják le a jogrendet átalakító törvénykezést.

Egyelőre nincs semmi jele annak, hogy a régi-új izraeli kormányfő letett volna a terveiről, miután két hete már elutasította a zsidó állam elnöke által javasolt konszenzusos javaslatot.

Ehhez kapcsolódóan: Joe Biden aggodalmát fejezte ki az izraeli igazságügyi reformmal kapcsolatban

A tervezet, amely a bírálók szerint erősítené a kormányzati ellenőrzést az igazságszolgáltatás felett, már a törvényhozás előtt van, és egy parlamenti bizottság tárgyalja az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság jogköreit megnyirbáló előterjesztést.

A reformjavaslat fő felelősének tartott Jariv Levin igazságügyi miniszter nemrég arról számolt be, hogy a kormánykoalíció még márciusban szeretné keresztülvinni a csomag egyes elemeit.

Az ügy hatalmas felháborodást váltott ki a zsidó államban, súlyos belpolitikai krízis alakult ki, hetek óta tömegtüntetések zajlanak, sőt számos tartalékos katona is bejelentette, hogy megtagadja a parancsok végrehajtását az országot diktatúrává züllesztő módosítás elfogadása esetén. Üzletemberek a negatív gazdasági hatásokra figyelmeztettek, továbbá Izrael nemzetközi szövetségesei is komoly aggodalmukat fejezték ki.

A szóban forgó csomag erősítené a kormány befolyását a bírói kinevezések terén, egyúttal gyengítené a legfelsőbb bíróság jogköreit a normakontrollra vonatkozóan, hogy a testület kevésbé hatékonyan tudja felülbírálni a Kneszetben születő törvényeket.

Ehhez kapcsolódóan: Erőteljes tiltakozás Izraelben a kormány igazságügyi reformjával szemben

Netanjáhú, aki ellen jelenleg is eljárás zajlik korrupciós ügyben, azt állítja, hogy a módosításokra azért van szükség, hogy helyreállítsák az egyensúlyt a rendszerben, és megzabolázzák azon aktivista bírákat, akik jogköreiken túlterjeszkedve beavatkoztak a politikai szférába is.

Az ellenzők szerint az előterjesztett új szabályok erodálnák a demokratikus fékeket és ellensúlyokat, gyengítenék a bíróságokat, az emberi jogokat és a polgári szabadságjogokat, valamint elszigetelnék az országot a nemzetközi porondon.

Ehhez kapcsolódóan: Netanjáhú szövetségesei segíthetnek kivédeni a korrupciós vádakat

Mivel vádolják Netanjáhút?

A miniszterelnök ellen csalás, hűtlen kezelés és kenőpénz elfogadása miatt folyik eljárás három ügyben, amelyekben gazdag társak és befolyásos médiamogulok érintettek. Tagadja a vádakat, és úgy állítja be magát mint a bűnüldöző szervek és az igazságszolgáltatás boszorkányüldözésének áldozatát.

Netanjáhú politikai riválisai szerint az állítólagosan politizáló ügyészekről és bírókról szóló vádak olyan kampány részét képezik, amelyek célja a lakosság jogrendszerbe vetett bizalmának aláásása.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG