Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sztrájkhét kezdődik az oktatásban, amint véget ér a nyolcadikosok felvételije


A tanárok melletti szolidaritási tüntetés és koncert résztvevői Budapesten, a Kossuth téren 2022. október 5-én
A tanárok melletti szolidaritási tüntetés és koncert résztvevői Budapesten, a Kossuth téren 2022. október 5-én

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hirdette meg az egyhetes munkabeszüntetést, amely a tervek szerint azért kezdődik január 23-án, hogy ne veszélyeztesse a gyerekek középiskolai felvételijét. A szakszervezet szerint a kormány csak a munkabeszüntetésekre figyel, csak ez éri el az ingerküszöbét.

A szakszervezet közzétette a tervezett munkabeszüntetés részleteit. Ebből egyebek között az derül ki, hogy a PDSZ szerint úgy érdemes megszervezni a sztrájkot, ha a szülők visszajelzései alapján kevés lesz a jelen lévő tanuló, a sztrájk ideje alatt csak felügyeletet szervezzen az intézmény, mivel távol lévő tanulókat nem lehet tanítani, ezáltal a tanórák megszervezéséről sem kell gondoskodni.

Ehhez kapcsolódóan: Tömeges távozásra bátorítja kollégáit a felmondott pedagógus

Ha az intézményvezető a sztrájk idejére tanítást rendel el, akkor a szakszervezet javaslata szerint legyenek olyan időszakok az adott sztrájknapon, amikor nincs tanítás még ötven százalékban sem. Ez úgy oldható meg, hogyha például egy osztály hétfői órái közül az első hármat érinti a sztrájk, akkor ezek az órák ténylegesen elmaradnak, és csak felügyelet van. A tanórák ötven százalékát egy másik sztrájknapon tartják meg az aznapi ötven százalékkal, azaz ezen a másik napon az órát száz százalékban megtartva. Mint írják, ez az óra is sztrájknak minősül statisztikailag, és még ki is kell fizetni.

A PDSZ szerint a sztrájkhét lényege az, hogy a naplóban, a statisztikában legyen nyoma, hogy a hét lehetőleg minden napján munkabeszüntetés volt. Ebben különbözik a sztrájkhét az eddigi tanítási hetektől.

Ehhez kapcsolódóan: Nincs semmi félreértés az Erasmus-ügyben – derül ki az Európai Bizottság válaszából

Az érdekképviselet emlékeztet arra, hogy a polgári engedetlenség szándékos jogsértés, amelyet nem tud mindenki felvállalni. Mint írják, a kormány a polgári engedetlenséggel kapcsolatban taktikát váltott, hogy minél többeket megfélemlítsen. A sztrájkot törvényi úton igyekeztek ellehetetleníteni, ezért sokak szerint ez nem alkalmas nyomásgyakorlásra. A PDSZ úgy véli, hogy azzal a megoldással, amit kidolgoztak, a sztrájk alatti még elégséges szolgáltatás előírásai úgy alkalmazhatók, hogy a sztrájk mégis látható legyen.

Az, hogy milyen markáns lesz a munkabeszüntetés, attól függ, milyen mértékben együttműködők a szülők, és hogy a pedagógusok közül hányan állnak bele a munkabeszüntetésbe, és nagymértékben múlik minden az intézményvezető hozzáállásán – írja tájékoztatójában a szakszervezet.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG