Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tömeges távozásra bátorítja kollégáit a felmondott pedagógus


Simkó Edit (fotó: Molnár B. Béla)
Simkó Edit (fotó: Molnár B. Béla)

Csak a tanárok tömeges felmondása vezethet az oktatási rendszer átalakításához Simkó Edit szerint, aki hétfőn teszi meg ezt a lépést. A szombati tüntetésen arra szólítja majd fel kollégáit, hogy kövessék a példáját.

Simkó Edit hivatalosan hétfőn adja be a felmondását, de már jelezte előre az igazgatójának. A tiltakozásokhoz már a legelején csatlakozott, már 2015 előtt, majd jöttek a kockás inges, esernyős tüntetések, tavaly februárban pedig, a sztrájkjog elvétele után a polgári engedetlenség.

Eljutottam oda, hogy akkor megint a személyes példámat belerakom, és vagy jönnek velem, vagy nem. Ha jönnek, akkor győztünk, és van visszaút az oktatásba, mert el tudjuk érni a rendszerszintű változást és valódi szakmai döntéseket, ha meg nem, akkor én ehhez nem adom a szakmaiságom és a nevem. Nekem fontosabb az oktatás helyzete, mint az én személyes érdekem, mert ez az egész ország érdeke” – mondta a Szabad Európának.

Nem mérte fel, hogy kollégái körében mekkora a hajlandóság ezt a lépést megtenni, mert ez szerinte egyéni felelősség.

„​Nem méricskélni kell és óvatoskodni, vagy beleállunk, vagy nem. Méltóságot kell adni a tiltakozásunknak is, nem az esélyeket mérlegelni. Nem másoktól teszem függővé az én gerincem és az én szakmaiságom. Ami most itt folyik, az már nem oké, az súlyos vétek az oktatás és az ország ellen, remélem ezt sokan felmérik és jönnek” – fogalmazott.

“Ezen nincs mit megszervezni, én ezt megteszem magam miatt. Felszólalok szombaton a Tudásmenet végállomásán a Kölcseynél és elmondom, hogy ezt tehetjük meg. Rengeteg szervezet van és szervezkedés, de én elvesztettem a türelmem, de a méltóságom nem szeretném elveszteni. Énekeljük folyton a Grund dalát, hogy álljunk bele, ha kell, hát ne csak daloljuk, tegyük meg” – jelentette ki.

Korábbi cikkünk a témában: Tudásmenet: „A kormány a kifárasztásunkra játszik, de mi fent szeretnénk tartani a figyelmet a tiltakozáson”

Az iskolájában korábban egyedül ő vállalta a polgári engedetlenséget. Felszólalt tüntetéseken, próbálta mutatni, hogy merre van az előre, sok pozitív elismerést kapott, de nem ezért csinálta. Ő újra csak egy mezei tanár akar lenni, aki végzi a dolgát és szól, ha valamit szakmailag problémásnak lát, de ezért nem fejbeverést vár, hanem azt, hogy „​de jó, hogy szóltál” – mondta.

Több mint hússzor vett részt polgári engedetlenségben, de az esetében több ilyen alkalmat is úgymond elsikált a tankerület, megpróbálták papíron eltüntetni, szerinte azért, hogy ne kelljen őt kirúgni. Úgy tudja, ez másoknál is előfordult, mert olyan nagy a tanárhiány. Hogy mi alapján rúgták ki azokat, akikkel ezt végül megtették, nem lehet tudni. Szerinte nem azokat küldték el, akik a legtöbbször tagadták meg a munkát, mintha egy kalapból húzták volna a neveket.

Korábban próbálta elérni, hogy az orvosok mintájára a pedagógusok is helyezzék ügyvédi vagy közjegyzői letétbe a felmondásukat, amely egy erős pozíciót jelentene számukra, de nem járt sikerrel. A közjegyzői ellenjegyzés pénzbe kerül, utazással jár, és sokan már a sztrájkban és a polgári engedetlenségben is azért nem vesznek részt, mert azt levonják a fizetésükből, és sokaknak napi megélhetési gondjaik vannak. Bonyolult és költséges lett volna a logisztikája az ellenjegyzett, letétbe helyezett felmondásoknak, ezért nem sikerült – mondta Simkó Edit.

Korábbi cikkünk a témában: A közoktatási tiltakozások eredménye – folytatódó kirúgások, csalódottság és reálbércsökkenés

Nyolcadikos osztálya van, akik most állnak a felvételik előtt, ezt még végigcsinálja velük legjobb tudása szerint a felmondási ideje alatt, de sajnos lemarad a második félévről, amikor már sokkal szabadabb a hangulat, ami az ünnepe a nyolcadiknak, amikor már túl vannak a sikeres felvételiken.

Iskolája nevét nem árulja el a gyerekek védelmében, egy budapesti speciális általános iskolában tanít magyart és történelmet. A hagyományos iskolákból kivetett, sajátos nevelési igényű, beilleszkedési és tanulási zavaros, ADHD-s, aspergeres tanulók járnak oda. Mint mondta, nagyon sok csodálatos története van a diákjairól, akik megtanulták kezelni az állapotukat.

Több diplomája van, köztük pszichológus végzettsége is, nem aggódik amiatt, hogy ne találna munkát. Jelenleg nettó 270 ezer forintot keres 55 évesen, a kormány idei tízszázalékos pótlékemelését nevetségesnek tartja. Szerinte a tanárok fizetésének el kellene érnie a diplomás átlagbért.

Úgy véli, hogy a távozó tanárok bárhol találhatnak munkát, ahol ennyit lehet keresni, nagyjából egy évet kellene kibírni, és akkor talán sikerül, és lesz visszaút az oktatásba, mert kénytelenek lesznek változtatni a rendszeren. Ha nem lesznek elegen és nem sikerül, akkor pedig nem akar tanár lenni egy ilyen rendszerben.

Korábbi cikkünk a témában: „Nem tehettem másképp” – Pintér Sándor a tanárok kirúgásáról

Simkó Edit a felmondását tartja a legfontosabb lépésnek, amit meg kellett tennie az oktatási rendszer megváltoztatásáért, ami az ország ügye.

„​Ez egyéni felelősség, fogalmam sincs, hogy hányan követik a példámat. Én az egyéni részemet megtettem. Nem tudok más helyett dönteni, de bizakodom abban, hogy a pedagógusok elég gerincesek, szakmailag nagyon hiúak, és érzik az értelmiség felelősségét. Ha ezt megérezzük akkor működni fog, ha nem, akkor így jártunk” – fogalmazott.

Úgy látja, hogy ennyire nyíltan oktatásellenes még soha nem volt kormányzat Magyarországon. Simkó Edit szerinte ez azért van így, mert félművelt, kisstílű alakokból áll a kormány, akiknek nem érdeke a jó oktatási rendszer, csak a populizmus, ahol az egyszerű emberek egyszerű üzeneteket kapnak és rájuk szavaznak.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG