Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lánczi Tamás Soros György és követői ellen szánja a Szuverenitásvédelmi Hivatalt


Lánczi Tamás a Századvég Alapítvány vezető elemzőjeként mond beszédet Budapesten 2017. július 7-én
Lánczi Tamás a Századvég Alapítvány vezető elemzőjeként mond beszédet Budapesten 2017. július 7-én

Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője arra számít, hogy a hivatal nem fog megfelelni az EU-s szabályoknak, noha elmondása alapján nem világos, hogy mit fog csinálni: bizonyos vizsgálatokat végeznek majd szinte bármilyen témakörben, állami segítséggel. Lánczi szerint emellett Soros György és követői ellen fog fellépni a szervezet. Akik pedig tartanak tőlük, azok valójában őt fenyegetik.

Az új, egyelőre kevésbé világos célokra létrehozott Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője, Lánczi Tamás eleve arra számít, hogy „az Európai Unió eljárást fog indítani tágabb értelemben a magyar szuverenitás, azon belül elsősorban a Szuverenitásvédelmi Hivatal és az intézményt létrehozó törvény miatt Magyarországgal szemben”.

A Magyar Nemzetnek adott interjúból annyit lehetett megtudni az új szervezet várható működéséről, hogy bizonyos vizsgálatokat fognak végezni állami segítséggel, szinte bármilyen témakörben.

Pontosabban, de nem kizárólag „a gazdasági, a politikai, valamint a kulturális aspektus” kerülhet szóba, illetve a média és az átláthatóságért fellépő civil szervezetek. Emellett például a hazai választások tisztaságát is felügyelni tervezik.

Lánczi Tamás szerint a baloldal boszorkányüldözést folytat ellene és hivatala ellen, hiszen nem adták meg neki az esélyt, már azelőtt felszólaltak a koncepció ellen, mielőtt elkezdték volna a működésüket vagy látták volna a pontos normaszöveget. Elmondása szerint most azok rettegnek, akik valójában őt fenyegetik.

Közölte még, hogy a világban két ideológia létezik:

  1. Soros György és követőinek eszmeáramlata, akik meg akarják szüntetni a nemzetállamokat;
  2. akik nem kívánják megszüntetni ezeket az államokat.

Ő és hivatala az első csoport ellen fog dolgozni. Közölte még, hogy megszűnőben van Európában az a globalizált világ, amelyet megszoktunk. Szerinte vissza kéne fordulni, hogy újra olyan világ legyen Európában, amilyet megismertünk, csak nem biztos, hogy ez lehetséges.

Mi ez az egész?

2023 novemberében a magyar parlament elfogadott egy törvényt az úgynevezett Szuverenitásvédelmi Hivatal (SZVH) felállításáról. A hivatal az általa a magyar állam szuverenitását sértőnek vélt cselekmények és szereplők esetében a titkosszolgálattól is kérhet/kaphat adatokat a vizsgálatához.

A törvényt mi is több cikkben elemeztük. Az értékelések rendre kiemelik, hogy a hivatal bárki ellen felléphet, és ehhez felhasználhatja a titkosszolgálatokat. Alább bővebben is olvashat a témáról.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG