Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több mint 150 ország csatlakozik a globális oltási tervhez, de az Egyesült Államok és Kína kivár


156 ország csatlakozott ahhoz a globális oltási tervhez, melynek a koronavírus elleni oltások méltányos elosztására törekszik - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által vezetett szövetség szeptember 21-én. Kína és az Egyesült Államok még nem jelentkezett be.

Miközben a világban egyre inkább tombol a második hullám, a nemzetállamok pedig egy közös fellépést sürgetnek, a nagyhatalmak úgy tűnik, kihúzzák magukat a globális terv alól.

Különcködnek

Donald Trump amerikai elnök kétoldalú megállapodások révén már biztosította a jövőbeni vakcina ellátást, ami a szegény országok rovására is válhat. A koronavírus vélt kiinduló helye, Kína, szintén távol maradt a megállapodástól.

Erre a jelenségre pedig már az Oxfam jótékonysági szervezet is rávilágított. Elmondásuk szerint komoly problémát jelenthet, hogy a hatékonynak tűnő koronavírus-oltásokat elsősorban a gazdagabb államoknak értékesítik a gyártók. Elemzésük szerint a világ össznépességének mindössze 13 százalékát magukban foglaló országok adták le a rendelést az ígéretes, már befoglalható vakcinák készleteinek 51 százalékára.

Egységes elosztásra törekednek

A globális oltási terv, vagyis a COVAX szerint 2021 végéig mintegy 2 milliárd oltóanyag-adagot juttatnának el az egész világszerte, kiemelten kezelve az egészségügyi dolgozókat és a sebezhetőket.

A rendszer a világ népességének körülbelül kétharmadát fedi le – jelentette be a WHO és a Gavi vakcina szövetség, miután a kötelezettségvállalás határideje pénteken lejárt.

Ez nem jótékonyság

"A COVAX terv a világ legnagyobb és legváltozatosabb oltóanyag-portfólióját fogja adni" - mondta Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója. Kiemelte: "Ez nem jótékonykodás, minden ország érdeke. Vagy elsüllyedünk, vagy együtt úszunk”.

A globális oltási terv rávilágított arra, hogy a vakcinát egyenlően kell elosztani a tehetősebb és a szegényebb országok között. Az oltóanyag-szövetség további 38 nagyhatalom csatlakozására számít a következő napokban. Állításuk szerint jelenleg 1,4 milliárd dollárnyi felajánlás érkezett az országoktól az oltóanyag fejlesztésére, de további 7-800 millió dollárra sürgősen szükség lenne.

A szövetség azt nem árulta el, hogy mely országok szálltak már be a finanszírozásba, de Franciaország és Németország kijelentette, hogy csak az európai közös beszerzési rendszeren keresztül fognak forrásokat biztosítani. Jelenleg mintegy 150 vakcinát fejlesztenek és tesztelnek világszerte, közülük 8 már véghajrában.

Óriási kilengések

A Szabad Európa egy egyperces grafikában összesítette az idei adatokat. Jól látható, hogy akár hétről-hétre változik a 9 legfertőzöttebb állam rangsora. Világszerte már közel egy millió halálos áldozatot követelt a vírus, a fertőzöttek száma pedig meghaladta a 31 milliót is.

A fertőzés az Egyesült Államokat sújtja a leginkább, ahol már 6 835 394-en fertőződtek meg és közel kétszázezren bele is haltak a betegségbe. Indiában 5 487 580 fertőzöttet, 87 882 halálos áldozatot és 4 396 399 gyógyultat regisztráltak. Brazíliában 4 544 629 fertőzöttről és 136 895 halálos áldozatról számoltak be, míg Oroszországban 1 105 048-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké pedig 19 420-ra emelkedett.

Európában Spanyolország a legfertőzöttebb, ott 671 468 fertőzöttet és 30 663 halottat regisztráltak, de Franciaországban is megközelíti a félmilliót a regisztrált esetek száma, az áldozatok száma pedig meghaladta a 30 ezret.

Magyarországon sem csillapodik

Kedden 633 újabb pozitív esetet igazoltak, ezzel pedig 19 499 főre emelkedett a beazonosított esetek száma. A vírus következtében életét vesztette 8 krónikus beteg. A második hullám betörésével hétfőtől új időszámítás kezdődött, szeptember 21-től 23:00-kor minden szórakozóhely lehúzhatja a rolót, szinte minden zárt térben elrendelték a kötelező - szájat és orrot is elfedő - maszkviselést. A legfontosabb változásokat a Szabad Európa ebben a videóban foglalta össze.

XS
SM
MD
LG