Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tagadta a háborús bűnökről szóló vádakat Hágában a volt koszovói elnök


A koszovói elnöki posztról lemondott, háborús és emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésének vádolt Hashim Thaci Hágában 2020. november 9-én.
A koszovói elnöki posztról lemondott, háborús és emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésének vádolt Hashim Thaci Hágában 2020. november 9-én.

A politikust több mint 20 évvel ezelőtt elkövetett háborús bűncselekményekért akarják felelősségre vonni. Azt mondta, önként és magánemberként áll a bíróság elé, ezért mondott le elnöki posztjáról.

Az ENSZ Nemzetközi Bíróságán 2017-ben hoztak létre egy koszovói különleges törvényszéket (Kosovo Specialist Chambers, KSC) azért, hogy kivizsgálják a koszovói albán szakadárok által a délszláv háborúk alatt elkövetett bűncselekményeket. A volt koszovói elnök először jelent meg a testület előtt. A politikus ellen a nyár folyamán emeltek vádat a több mint 20 évvel ezelőtti konfliktus idején elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt.

Az z 1998-1999-es szerb-koszovói konfliktus idején Hashim Thaci a koszovói felszabadító hadsereg (UCK) parancsnoka. A vádról egyelőre annyit tudni, hogy a háborús bűnöket vizsgáló törvényszék szerint Thaci és 10 társa közösen több mint 100 ember haláláért lehetnek felelősek.

Az 52 éves Thaci első hágai meghallgatásán azt mondta, hogy egyetlen vádponttal sem ért egyet és nem tartja magát bűnösnek. Őt és az UCK két másik volt tagját áthelyezték a hágai székhelyű törvényszék fogdájába. Thaci vállalta, hogy együttműködik a törvényszékkel.

XS
SM
MD
LG