Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tajvan elítélte az éleslőszerekkel végrehajtott kínai hadgyakorlatokat


A kínai haditengerészet hadgyakorlatozik Tajvan közelében 2022. augusztus 4-én
A kínai haditengerészet hadgyakorlatozik Tajvan közelében 2022. augusztus 4-én

A kínai hadsereg eddig példátlan módon éleslőszerekkel hajtott végre hadgyakorlatot hat körzetben is Tajvan közelében, egy nappal azután, hogy a szigetországban járt az amerikai képviselőház elnöke.

A kínai állami televízió híradása szerint a hadgyakorlat vasárnapig tart, ennek során éleslőszereket is bevetnek a Tajvan-környéki vizeken és légtérben.

Tajvani tisztségviselők hangsúlyozták: ez sérti az ENSZ egyezményeit és közvetlen fenyegetést jelent a légi és vízi közlekedés szabadságára. „Kína a legforgalmasabb nemzetközi vizeken és repülési útvonalakon végez hadgyakorlatokat, ami felelőtlen, törvénytelen magatartás” – írta közleményében a kormányzó Demokratikus Haladó Párt.

Hasonlóan nyilatkozott a tajpeji kormány szóvivője, aki egyben arról is beszámolt, hogy hekkertámadás érte a külügyi és a védelmi tárca, valamint az elnöki hivatal honlapját.

Kínai hadihajók és katonai repülőgépek helyi idő szerint csütörtök reggel már többször is átlépték rövid időre a Tajvani-szoros feletti felezővonalat. A behatoló repülőgépeket légvédelmi rakétákkal célba vették a szigetről. Mindkét fél haditengerészete jelen van a térségben, nem messze egymástól.

Mindössze pár órával Nancy Pelosi távozása után azonosítatlan repülőgépek átrepültek a Tajvanhoz tartozó Csinmen-szigetek felett.

„Berepülnek, majd kirepülnek, újra és újra. Folyamatosan zaklatnak minket” – mondta egy név nélkül nyilatkozó tajvani illetékes a Reuters hírügynökségnek.

Kína leszögezte, hogy nézeteltérései Tajvannal belügynek számítanak, a megtorló intézkedéseket pedig észszerűnek és törvényesnek nevezte.

Vang Ji kínai külügyminiszter az amerikai képviselőház elnökének minapi látogatását „mániásnak, felelőtlennek és rendkívül észszerűtlennek” minősítette.

Kína saját szakadár tartományaként tekint Tajvanra, amelyet szükség esetén katonai erővel is vissza akar szerezni, ezért bármiféle hivatalos amerikai kapcsolatfelvételre dühödten reagál, ugyanis úgy véli, hogy ezzel a sziget évtizedek óta tartó de facto függetlenségének állandósítását bátorítják.

A mostani vizitre egyébként is feszült légkörben került sor, ráadásul tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy Nancy Pelosi a legmagasabb rangú amerikai vezető, aki Tajvanra látogatott 1997 óta, amikor is elődje, Newt Gingrich ott járt.

Peking a látogatásra válaszul több hadgyakorlatot jelentett be a sziget körül, fenyegető nyilatkozatokat tett a delegáció keddi érkezésekor, a külügyminisztérium pedig bekérette az amerikai nagykövetet. Emellett bejelentették, hogy leállították a homok exportját, illetve a hal- és gyümölcsimportot.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG