Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tajvanra utazik a cseh parlament alsóházának elnöke


Markéta Pekarová Adamová Prágában 2022. március 31-én
Markéta Pekarová Adamová Prágában 2022. március 31-én

Markéta Pekarová Adamová látogatásának célja a kétoldalú kapcsolatok erősítése. Szakértők szerint a lépésre Kína minden bizonnyal dühödten fog reagálni.

A cseh törvényhozás alsóházának elnöke március 25. és 30. között lesz Tajvanon. Útjára népes, mintegy százötven főből álló delegáció fogja elkísérni, akik között vállalatvezetők, akadémikusok, törvényhozók is lesznek szép számmal.

A deklarált cél az üzleti, kereskedelmi, kutatási, oktatási, kulturális és egyéb kapcsolatok szorosabbra vonása a két ország között.

Ehhez kapcsolódóan: Kína ismét Tajvan erőszakos elfoglalásával fenyegetett

Csehország a világ államainak nagy többségéhez hasonlóan nincs formális diplomáciai kapcsolatban a Kína által saját szakadár tartományának tekintett, de facto független Tajvannal, ugyanakkor jelentősek az informális összeköttetések. Az apró kelet-ázsiai szigetország fejlett információtechnológiai vállalatai fontos beruházók Csehországban.

Pekarová Adamová elmondta, hogy bár Kína eltanácsolta az utazástól, a tajvani vezetőkkel is találkozni fog, köztük Caj Jing-ven elnökkel és a kormányfővel, illetve felszólal a parlament ülésén.

„Tajvan szempontjából ez a modern történelem legnagyobb külföldi látogatása, a mi szempontunkból pedig ez a legnagyobb üzleti delegáció az elmúlt öt évben” – hangsúlyozta.

„Volt egy nyilvános figyelmeztetés Kínától, de más nem történt. Úgy gondolom, hogy első reakciónk elég egyértelmű és határozott volt” – tette hozzá.

Kína a vizitet helytelen döntésnek minősítette.

A pekingi kormány nemrég elítélte, hogy a frissen beiktatott cseh államfő, Petr Pavel telefonon beszélt Caj Jing-vennel, hivatalának egyik képviselője pedig Tajpejbe látogat.

Ehhez kapcsolódóan: Kína belekötött az új cseh elnök tajvani telefonhívásába

Kína az elmúlt években megerősítette fenyegetését, hogy szükség esetén erőszakkal is ellenőrzése alá vonja Tajvant, ami arra késztette a sziget kulcsfontosságú szövetségesét, az Egyesült Államokat, hogy újabb harckocsikat és rakétákat adjon el Tajvannak, Caj kormánya pedig lépéseket tett a kötelező katonai szolgálat kiterjesztése és a hazai védelmi ipar megerősítése érdekében.

Az elmúlt hónapokban külföldi politikusok sora tett látogatást Tajvanon, köztük még amerikai házelnökként Nancy Pelosi és az Európai Unió számos politikusa. Ez mindkét oldalt katonai ereje fitogtatására sarkallta. Kína többször megtorlással fenyegetőzött a Tajvannal szorosabb kapcsolatokra törekvő országokkal szemben, de megfélemlítési kísérletei ellenreakciót váltottak ki a közvéleményben Európában, Japánban, az Egyesült Államokban és más nagy gazdaságokban.

Kína kiutasította Litvánia nagykövetét és blokkolta a kereskedelmet a balti országgal, miután fellendítette kapcsolatait Tajpejjel. Litvánia azóta bezárta pekingi nagykövetségét, és kereskedelmi irodát nyitott Tajvanon.

Ehhez kapcsolódóan: Litvánia szeptemberben nyitna képviseletet Tajvanon, Kína gazdasági lépésekkel válaszolt

Az egykori japán gyarmat, Tajvan az 1949-es polgárháborúban kivált Kínából, és soha nem állt a Kínát kormányzó Kommunista Párt irányítása alatt.

Peking könyörtelen nyomása miatt Tajvan csupán tizennégy országgal tart fenn formális diplomáciai kapcsolatokat, főként a karibi és a csendes-óceáni térség kis államaival, de szilárd, nem hivatalos kapcsolatokat ápol több mint száz országgal.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG