Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Litvánia szeptemberben nyitna képviseletet Tajvanon, Kína gazdasági lépésekkel válaszolt


Egy tajvani zászlót visz egy Chinook helikopter a közelgő nemzeti ünnep próbáján Tajpejben, Tajvanon 2021. október 7-én (képünk illusztráció)
Egy tajvani zászlót visz egy Chinook helikopter a közelgő nemzeti ünnep próbáján Tajpejben, Tajvanon 2021. október 7-én (képünk illusztráció)

Litvánia szeptemberben tervezi megnyitni képviseleti irodáját Tajvanon – mondta az egyik miniszterhelyettes szerdán. Ez tovább erősíti a két ország kapcsolatait, ami már eddigi is dühítette Kínát, amely szinte nullára csökkentette az importot.

Kína saját területének tartja a demokratikusan kormányzott Tajvant, és folyamatos nyomás alá helyezte Litvániát, hogy vonja vissza azt a tavalyi döntést, amely lehetővé tette a szigetország számára, hogy Vilniusban, Litvánia fővárosában saját név alatt nagykövetséget nyisson.

Kína csökkentette a diplomáciai kapcsolatokat, nyomást gyakorolt a multinacionális vállalatokra, hogy szakítsák meg a kapcsolatot Litvániával, miközben felszólított a „hibák” kijavítására.

Jovita Neliupšienė gazdasági- és innovációsminiszter-helyettes Tajpejben újságíróknak azt mondta: Litvánia reméli, hogy szeptembertől megnyílik tajvani képviselete, és hozzátette, hogy látogatásán megnézett néhány lehetséges helyszínt.

Tajvan növelte az élelmiszerimportját Litvániából – legutóbb a rumot –, hogy enyhítse a bizonyos termékekre, például a sörre, a tejtermékekre és a marhahúsra vonatkozó kínai korlátozások hatását.

Neliupšienė közölte, hogy Kína fontos exportpartner volt, de az oda irányuló export az idei első negyedévben csaknem nullára csökkent az előző évhez képest.

„Természetesen ez nagyon fájdalmas bizonyos ágazatok, bizonyos vállalkozások és a gazdaság bizonyos részei számára” – tette hozzá.

Neliupšienė szerint azonban a Kínába irányuló export tavalyi szintjét – 240 millió eurót (96 milliárd forintot) – más piacokon, például Tajvanon vagy Ázsia más részein lehet pótolni.

„Az egyik iránya a politikának, amit ez a kormány, a mi kormányunk folytat, valójában a diverzifikáció politikája” – mondta.

„Úgy hiszem, hogy a jó, szilárd, megbízható partnerek megtalálása Tajvanon és más indiai- és csendes-óceáni országban még előnyösebb lesz számunkra, mint korábban” – fogalmazott.

Az Európai Unió, amelynek Litvánia is tagja, januárban a Kereskedelmi Világszervezetnél azzal vádolta Kínát, hogy diszkriminatív kereskedelmi gyakorlatot folytat Litvániával szemben, amely szerinte veszélyezteti az EU egységes piacának integritását.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG