Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Takarékoskodást rendelt el a kormány a költségvetési szerveknél


Kormányülés a Karmelita kolostorban 2022. szeptember 2-án.
Kormányülés a Karmelita kolostorban 2022. szeptember 2-án.

A Pénzügyminisztérium közleményben reagált az október végéig tartó kifizetési stopról szóló sajtóhírre. A Telex írta meg, hogy egy kétezres, nem nyilvános kormányhatározat szerint a kormány alá tartozó szervek – néhány tételtől eltekintve – október 31-ig nem fizethetnek ki lényegében semmit, ami nem bérköltség.

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint, „a kormány fegyelmezett, takarékos gazdálkodást rendelt el a költségvetési szerveknél, amellyel a szankciós energiaválságra válaszol. Szankciós felárakat kell fizetni a földgázért és a villamos energiáért, ezért amíg a szankciók életben vannak, addig a kormány takarékos gazdálkodást folytat”.

A Telex információi szerint a kivételek azt jelentik, hogy továbbra is kifizetik az

  • önkormányzatok és egyéb szervek gyermekjóléti, egészségügyi, köznevelési terheit;
  • béreket, nyugdíjakat és más személyi juttatásokat;
  • nemzetközi szerződésekhez, vagy más jogszabályokhoz kötött kiadásokat;
  • a 2014-2020-as uniós programok esedékes kifizetéseit.

Minden más kifizetéséhez az államháztartásért felelős miniszter vagy a miniszterelnök engedélye szükséges. A kifizetési moratórium betartását a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) ellenőrzi.

A hírportál úgy tudja, az intézkedés hátterében a kormány májusi vállalása áll, amelyben megtakarításokat fogalmazott meg a beruházási költségeken és a folyó kiadásokon, és ennek teljesítésével lehet elégedetlen Orbán Viktor.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG