Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csak a magyar rendszámú autók tankolhatnak ezután kedvezményesen


Autós tankol a Mol gyáli töltőállomásán 2020. január 1-jén.
Autós tankol a Mol gyáli töltőállomásán 2020. január 1-jén.

Olyan mértékűvé vált a benzinturizmus, hogy az már az ellátást veszélyezteti. Ezzel indokolta a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy május 27-től csak a magyar rendszámú, illetve magyar forgalmi engedéllyel rendelkező járművek tankolhatnak a kedvezményes árú üzemanyagból Magyarországon.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, ez az intézkedés csak a literenként 480 forintos áron kínált üzemanyagra vonatkozik, a többi fajtából bárki tankolhat bármelyik magyarországi kúton. A miniszter hozzátette, Európában ma a legkedvezőbb áron Magyarországon lehet tankolni, emiatt sok a visszaélés.

Hogy ez majd a gyakorlatban hogy néz ki, arról később annyit mondott a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a forgalmi engedély alapján emelt, vagy csökkentett árat fognak majd érvényesíteni a benzinkutaknál.

A Kormányinfó elején Gulyás Gergely megerősítette azt, amit az extraprofitadó bevezetésének bejelentésekor már Orbán Viktor elmondott, vagyis rezsivédelmi és honvédelmi alapot hozott létre a kormány. Extraprofit különadók kerülnek az alapokba, ezek biztosítják, hogy a kormány a családtámogatásokat, a rezsicsökkentést és a honvédelmi fejlesztést finanszírozza.

Úgy gondolja a kormány, hogy az infláció és emelkedő kamat miatt igazságtalan extraprofithoz jutó vállalatokat meg kell adóztatni. A többletnyereség megadóztatását méltányosnak gondolják, a többletnyereség egészét sehol sem vonják el.

Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy az új kormány olyan költségvetést nyújt be, amely az elmúlt években elért eredményeket megvédi. A költségvetési célokat be akarják tartani, idén 4,9, jövőre 3,5 százalékos, GDP-arányos költségvetési hiány a cél. A jövő évi költségvetés tervezetét várhatóan június elején tárgyalja majd a kormány. A főbb számok:

  • 28 ezer milliárdos költségvetési főösszeg,
  • 5,2 százalékos infláció,
  • 4,9 százalékos hiánycél idén, jövőre 3,5 százalékos,
  • 4,1 százalékos GDP-növekedés.

A Kormányinfón Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter ismertette az extraprofit különadó részleteit, amelyről bővebben is beszámolunk majd. Nagy Márton azt mondta, hogy újabb világgazdasági válság fenyeget, válságálló gazdaságot kell építeni. A kormány ragaszkodik ahhoz, hogy idén 4,9 százalékos jövőre 3,5 százalékos legyen a GDP-arányos költségvetési hiány.

A most létrehozott rezsivédelmi és honvédelmi alapok növekvő bevételeit főként extraprofit különadókból finanszírozzák. Ugyanakkor a kormány kiadáscsökkentő intézkedéseket is végrehajt a minisztériumoknál, a beruházásoknál, ezeket ugyanakkor nem részletezte Nagy Márton. Gulyás Gergely viszont később kérdésre válaszolva hozzátette, hogy a már megkezdett beruházásokat befejezik, de a 2023-ban indítani tervezett beruházásokat 2024-re halasztják.

Nyolc szektort sújt az extraprofitadó

A gazdaságfejlesztésért felelős miniszter közölte, hogy az extraprofit különadót a jelenleg érvényben lévő ágazati különadók felett vetik ki, és az extraprofit jelentős részét vonják el.

Nyolc szektorban vezetik be az extraprofitadót:

  1. a bankszektorra 300 milliárd forintot,
  2. a biztosítói szektor 50 milliárdot,
  3. az energiaszektorra, főként a MOL-ra 300 milliárdot,
  4. a kiskereskedelemre 60 milliárdot,
  5. a telekommunikációs szektorra 40 milliárdot,
  6. a légitársaságokra 30 milliárdot,
  7. a gyógyszerforgalmazói szektorra 20 milliárdot,
  8. a reklámadóból 15 milliárdos bevételt várnak.

Finomhangolás adóemelésekkel

Mintegy 800 milliárd forint bevételre számít a kormány az extraprofit különadókból és ezekhez finomhangolásként még 100 milliárdos hozhatnak más adóemelések.

Példaként Nagy Márton a dohány- és alkoholtermékek jövedéki adóját, a népegészségügyi adót, valamint a céges autók adózását említette. Mint mondta ezeknek az adóemeléseknek a részleteit a pénzügyminiszter ismerteti majd.

Megszűnik az egészségügyi dolgozók felmondási tilalma

A háborús veszélyhelyzettel kapcsolatos kérdésekre válaszolva Gulyás Gergely egyebek között elmondta, hogy a veszélyhelyzet megújítása nem változtat azon, hogy május végével megszűnik az egészségügyi dolgozók felmondási tilalma, tehát május 31-ével felmondhatnak az ágazatban dolgozók.

Korábban több szakember nyilatkozott erről úgy a Szabad Európának, hogy nagy felmondási hullám indulhat el.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG