Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Takarításra és gondnoki munkára nyert közpénzes megbízást Mészáros Lőrinc cége Pakson


Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc egy futballmérkőzésen a felcsúti Pancho Arénában 2019. május 19-én
Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc egy futballmérkőzésen a felcsúti Pancho Arénában 2019. május 19-én

340 millió forintos közbeszerzést nyert Mészáros Lőrinc egyik érdekeltsége. Az adófizetői pénzből finanszírozott megbízást a Paks II. Zrt.-től kapta a cég „telephely takarítására és gondnokolásra”. A Duna Center Therm Üzemi Szolgáltató Kft. tulajdonosa Mészáros Lőrinc és egyik vállalkozása, a V-Híd Vagyonkezelő Kft.

A Paks II.-projekt idén júniusban közzétett szerződései között található az a megbízás, amelyet Mészáros Lőrinc egyik érdekeltsége, a paksi székhelyű Duna Center Therm Üzemi Szolgáltató Kft. nyert el. A vállalkozásról az Átlátszó írta meg korábban a Mészáros-cégek paksi szerződéseit soroló cikkében, hogy 2019-ben lett a cégbirodalom tagja.

Az Opten cégadatbázisában látszik, hogy a tulajdonosváltás jó hatással volt a cég teljesítményére: a kft. azóta több mint kétszeresére növelte éves árbevételét (a 2019-es évi 2,9 milliárdról 2023-ra 6,5 milliárd forintra).

A júniusban közzétett, 340 millió forintos megbízás szerint a Duna Center Therm 2026 májusáig végezhet takarítási és gondnoki munkát a Paks II.-projektben.

A Közbeszerzési Hatóság oldalán közzétett hirdetmény szerint ráadásul a paksi projekt oldalán közölt, már megkötött szerződés értékénél kétszer nagyobb (720 millió forint+ áfa) keretszerződést nyert el a Duna Center Therm. A Mészáros-cég több másik takarítócéget megelőzve kapta a megbízást, az egyikük a G7 portál cikke szerint „a NER-be jól bekötött” B + N Referencia Zrt. volt.

Az atomerőmű idén közzétett szerződései között szerepel más baráti cégnek juttatott megbízás is. Az egyik ilyen az IMG Solutions Zrt. szerződése (210.749.975 Ft, desktopeszköz-beszerzés a Paks II. Zrt. részére). Ennek a cégnek a tulajdonosáról, Szentgyörgyi Gábor informatikai vállalkozóról a 444.hu írta meg, hogy „sportbarátság” köti Orbán Viktor öccséhez, ifj. Orbán Győzőhöz.

  • 16x9 Image

    Horn Gabriella

    Horn Gabriella a Szabad Európa rovatvezetője. Több mint húsz éve újságíróként dolgozik. Cikkei az online és a nyomtatott sajtóban jelentek meg, televíziós riporter is volt. Az alapítás óta szerzője volt az atlatszo.hu oknyomozó portálnak, az elmúlt években a lap munkatársa volt. Több nemzetközi újságíróprojektben segítette a határokon átívelő korrupciós ügyek, hatalmi visszaélések feltárását. ​A hortobágyi földmutyiról szóló riportjáért Hégető Honorka-díjat és Telenor-különdíjat kapott munkatársával közösen, egy másik írásáért pedig a Soma-díj zsűrije részesítette elismerésben. 

XS
SM
MD
LG