Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A tálibok tovább csatáznak – halott ellenségeikkel


Tálib harcosok az afgán mudzsáhidok néhai vezetője, Ahmad Sah Maszúd sírjánál a Pandzsír tartománybeli Saricsában 2021. szeptember 15-én
Tálib harcosok az afgán mudzsáhidok néhai vezetője, Ahmad Sah Maszúd sírjánál a Pandzsír tartománybeli Saricsában 2021. szeptember 15-én

Azóta, hogy 2021 nyarán megdöbbentően gyorsan átvették a hatalmat Afganisztánban, a tálibok megrongálták vagy megsemmisítették néhány megölt ellenfelük sírját. Ezek között vannak az egykori afgán hadsereg kiemelkedő katonai parancsnokainak síremlékei és olyanok sírjai, akik a kilencvenes években ellenük harcoltak.

Közel húsz éven át tartó véres és brutális lázadás – és a nyugati erők távozása - után sikerült a táliboknak megdönteni a nyugati támogatású afgán kormányt.

Ám a militáns csoport nem hagyott fel a háborúval egykori ellenségeivel szemben. Azzal vádolják a tálibokat, hogy megölték, megkínozták vagy erőszakkal eltüntették a korábbi kormány és a neki hű fegyveres erők több száz tagját.

Még a halottak sem ússzák meg a tálib erőszakot.

Az augusztusi hatalomátvétel óta azzal vádolják őket, hogy megrongálták vagy lerombolták az afgán hadsereg és rendőrség elesett parancsnokainak sírjait.

A tálibok állítólag megrongálták azokat az emlékműveket is, amelyeket olyan személyiségeknek emeltek, akik ellenük harcoltak a kilencvenes években, amikor először kerültek hatalomra.

A militánsok azonban sok incidensért tagadták a felelősséget.

Egyre több vád éri a keményvonalas csoportot – az afgánok szerint megsértik a halottak tiszteletét előíró iszlám hagyományokat.

Tálibellenes parancsnokok

A legutóbbi incidens kapcsán az a vád a tálib harcosok ellen, hogy december 26-án felrobbantották Darja Kán Talasz volt rendőrparancsnok sírját a délkeleti Paktika tartományban.

Talaszt 2020-ban, egy út menti pokolgéppel ölték meg, amelyet a tálibok telepítettek Paktika Sarobi körzetben. A parancsnok állítólag négy testvérét veszítette el a tálibok elleni háborúban.

Azzal is vádolják a fundamentalistákat, hogy december 17-én megbecstelenítették Mohammed Daud Daud volt észak-afganisztáni kormányzó és rendőrfőnök sírját Tahar tartományban.

Daud 2011-ben egy tálib öngyilkos merényletben halt meg Tahar fővárosában, Talokánban. Az Egyesült Államok vezette 2001-es inváziót követően Daud erőinek adta meg magát több ezer tálib harcos az északi Kunduz városában. 1996–2001 között a tálibokkal szembehelyezkedő, Dzsamiat-e Iszlámi nevű politikai-katonai iszlamista csoport parancsnoka volt.

Bilal Szarvari száműzetésben élő afgán újságíró szerint Daud családja megerősítette, hogy megrongálták a sírját, az állítást azonban a tálibok visszautasították. A Szabad Európa nem tudta függetlenül ellenőrizni az állításokat.

Közben a tálibokat azzal is vádolták, hogy október 31-én a délkeleti Paktika tartományban egy robbantás során elpusztították Azizullah Karvan ezredes sírját.

A tálibok 2018 júniusában gyilkolták meg Karvant, aki az afgán rendőrség különleges egységének ezredese volt, és addig több tucat tálib merényletkísérletet élt túl.

Szeptemberben olyan videók kerültek elő, amelyeket nézve úgy tűnik, hogy megrongálták a legendás katonai parancsnok és a tálibok esküdt ellensége, Ahmad Sah Maszúd mauzóleumát, amely a Kabultól északra fekvő Pandzsír-völgyben van.

A felvételek nem sokkal azután kerültek elő, hogy a tálibok szeptember elején elfoglalták a hegyvidéki körzetet, a militánsokkal szembeni rövid ideig tartó ellenállás központját.

A vandalizmus egybeesett Maszúd halálának huszadik évfordulójával. Maszúdot, aki a nyolcvanas években a szovjet erők, majd a kilencvenes években a tálibok ellen harcolt, néhány nappal az Egyesült Államokban elkövetett szeptember 11-i merényletek előtt ölték meg az al-Káida újságírónak álcázott fegyveresei.

A tálibok a közfelháborodást követően rendbe hozták Maszúd mauzóleumát.

Személyes bosszú

Szarvari szerint a sírok lerombolása egy erősödő trend része.

„Az otthonok, járművek, ingatlanok elkobzása és a sírok több helyen történő lerombolása azt mutatja, hogy a tálibok fiatalabb generációja folyamatosan részt vesz ezekben az akciókban” – mondja.

„Az ilyen akciók megzavarták a tálib vezetőket, akik folyamatosan igyekeznek mindenkit biztosítani arról, hogy a tálibok megváltoztak, és felelős módon fognak kormányozni” – tette hozzá.

Zabihullah Mudzsáhíd tálib miniszterhelyettes és a rezsim szóvivője szerint a sírokat leromboló tálib harcosokról szóló állítások egyszerűen „nem igazak”.

Azizullah Karvan ezredes többtucatnyi tálib merényletet élt túl
Azizullah Karvan ezredes többtucatnyi tálib merényletet élt túl

Anasz Hakkáni tálib belügyminiszter, Szirazsuddin Hakkáni öccse azonban arra szólította fel a tálib harcosokat, hogy „szabaduljanak meg a személyes bosszúvágytól és az irigységtől”.

Hakkáni december 27-én, az afganisztáni szovjet invázió 42. évfordulója alkalmából tartott beszédében arra figyelmeztetett, hogy a tálib rezsim összeomlik, ha nyers erővel próbál uralkodni.

„Egy hitetlen kormány valószínűleg fennmarad, de egy elnyomó rezsim nem fog fennmaradni” – mondta.

Ugyanezen a napon azonban egy másik tálib tisztviselő azzal dicsekedett, hogy a csoport felrobbantotta Babrak Karmal korábbi baloldali elnök sírját, aki azután vette át a hatalmat, hogy a szovjet erők megszállták Afganisztánt, és 1979 végén megölték elődjét, Hafizullah Amint.

„Mazar-e Sarif elfoglalása után a tálibok felrobbantották Babrak sírját” – írta Twitteren Nazar Mohammed Mutmaín, a tálibok olimpiai bizottságának vezetője. Ezzel a néhai elnök sírjának 1997-es lerombolására utalt, amikor a tálibok rövid időre elfoglalták az észak-afganisztáni várost.

Abubakar Siddique írása.
XS
SM
MD
LG