Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Támadás földön, vízen, levegőben – új szakaszra készül Izrael


Palesztinok állják körül a romokat egy izraeli légicsapás után a Gázai övezet déli részén fekvő Hán Júniszban 2023. október 14-én
Palesztinok állják körül a romokat egy izraeli légicsapás után a Gázai övezet déli részén fekvő Hán Júniszban 2023. október 14-én

Szárazföldi, légi és tengeri támadás készül a Hamász ellenőrzése alatt álló Gázai övezet ellen – közölte az izraeli hadsereg, de időpontot vagy más konkrétumot nem jelölt meg. Közben Irán „messze nyúló következményekre” figyelmeztetett.

Izrael szárazföldi offenzíváját vasárnapra várják. Benjámin Netanjáhú miniszterelnök szombaton azt mondta Dél-Izraelben katonáknak: „Jön a következő szakasz.” A határon csapatokat vontak össze.

Izrael megfogadta, hogy végképp leszámol a Nyugaton terrorszervezetként számontartott Hamásszal október 7-i, példátlanul véres és kegyetlen, Izrael elleni támadássorozata után. Az ámokfutásban az iszlamista fegyveresek mintegy 1300 férfit, nőt és gyereket mészároltak le egy sor izraeli településen, és mintegy 120 túszt hurcoltak magukkal.

Izrael válaszul a valaha látott legintenzívebb bombázásnak vetette alá Gázát, teljes ostrom alá helyezte a 2,3 millió palesztinnak otthont adó övezetet, elpusztítva infrastruktúrája nagy részét. A gázai hatóságok közlése szerint több mint 2200 ember vesztette életét, negyedük gyermek, a sebesültek száma csaknem tízezer.

Izrael szombaton hat órát adott a Gázai övezet északi részén élő 1,1 millió palesztinnak a távozásra. Előzőleg, pénteken találat ért egy menekülőkonvojt az egyik evakuációs útvonalon, sokan meghaltak. Nem világos, ki a felelős a támadásért. Mostanra a hírek szerint egymillió ember hagyta el az övezet északi részét.

Ehhez kapcsolódóan: Menekülő palesztinok konvoját érte találat, nők és gyerekek is vannak a halottak között

Időközben állítólag kinyitották a rafahi határátkelőt a Gázai övezet és Egyiptom között. Ezt az egyiptomi külügyminiszter közölte, hozzátéve, hogy a külföldi állampolgárok távozhatnak ott Gázából, akiknek aztán Kairó segít a hazajutásban. Amerikaiak ugyanakkor arról számoltak be a CNN-nek, hogy szombaton hiába próbálkoztak a kijutással.

A másik oldalon egyiptomi és Törökországból érkező segélykonvojok várnak az átjutásra. Nem tudni, hogy az ENSZ sürgetése ellenére miért nem tudnak belépni Gázába. Az egyiptomi külügyminiszter szerint az utak az izraeli bombázások miatt a határ túloldalán gyakorlatilag járhatatlanok.

Közben Irán „messze nyúló következményekre” figyelmeztetett, ha Izrael nem állítja le Gáza bombázását. A Hamász vezetője, Iszmail Hanije szombaton találkozott az iráni külügyminiszterrel Katarban, megvitatták a Hamász izraeli támadását, és „megállapodtak abban, hogy folytatják az együttműködést” a csoport céljainak elérése érdekében – áll a Hamász közleményében.

Közben Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnök azt üzente az ugyancsak Irán támogatását élvező és Izrael libanoni határán egyre jobban mozgolódó Hezbollah libanoni fegyveres csoportnak, hogy ne kezdjen háborút, ne nyisson második frontot, mert az „Libanon elpusztításával” járna.

Ehhez kapcsolódóan: Félreértések a palesztinoknak szánt EU-támogatások körül: elhamarkodott bejelentések, megerősítések és cáfolatok

Joe Biden amerikai elnök és a világ más vezetői is óvtak attól, hogy bármelyik ország kiszélesítse a konfliktust. A nemzetközi szervezetek és segélycsoportok azt kérték Izraeltől, hogy engedje be a humanitárius segítséget a Gázai övezetbe. New Yorkban Oroszország felkérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy szavazzon hétfőn a konfliktussal kapcsolatos határozattervezetről, amely humanitárius tűzszünetre szólít fel, és elítéli a civilek elleni erőszakot, valamint minden terrorcselekményt.

Készült a BBC és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG