Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Támadás készül a zaporizzsjai atomerőmű ellen?


A dél-ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű kiégett nukleáris fűtőelemeket tároló területe 2023. március 29-én
A dél-ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű kiégett nukleáris fűtőelemeket tároló területe 2023. március 29-én

Ukrajna és Oroszország is azt hangoztatja, hogy a másik fél támadást tervez a világ egyik legnagyobb nukleáris erőművének számító létesítmény ellen, állításaik alátámasztására azonban nem mutattak be semmilyen bizonyítékot.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hírszerzési jelentésekre hivatkozva arról számolt be, hogy az inváziós erők „robbanószerkezetnek látszó tárgyakat helyeztek el több reaktor tetején”.

Erre szerinte talán azért lehet szükség, hogy támadást szimuláljanak az erőmű ellen, majd úgy próbálják beállítani, mint az ukránok akcióját.

„Mindenesetre a világ láthatja, hogy az atomerőművet fenyegető egyetlen veszélyforrás Oroszország, senki más” – fogalmazott.

Úgy vélte, nem érkezett elég gyors és határozott nemzetközi válaszlépés a kahovkai vízerőmű elleni terrortámadásra, ez pedig újabb „ördögi tett” elkövetésére ösztönözheti az orosz felet.

Ehhez kapcsolódóan: Mi történt az ukrán atomerőművekkel eddig a háború alatt?

Az ukrán hadvezetés is megerősítette, hogy „idegen tárgyakat” helyeztek el az orosz ellenőrzés alatt álló létesítmény hármas és négyes reaktorblokkján.

„Felrobbantásuknak nem a blokkok megrongálása lenne a célja, hanem az, hogy úgy tűnjön, mintha ukrán ágyúzásról lenne szó” – szögezte le.

Ezzel szemben Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője óva intette attól az ukrán haderőt, hogy provokációt hajtson végre az atomerőműnél, ez ugyanis szerinte beláthatatlan kockázatokkal járhatna.

„A helyzet meglehetősen feszült. Jelentős a kijevi rezsim szabotázsfenyegetése, ami akár katasztrofális következményekkel is járhat” – mondta, hozzátéve, hogy mindent megtesznek a veszély elhárítása érdekében.

Nem sokkal korábban az oroszországi atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatom vezérigazgatójának tanácsadója teljességgel alaptalannak nevezte az ukrán elnök által megfogalmazott vádakat a tervezett hamis zászlós művelettel kapcsolatban.

„Miért lenne szükségünk ott robbanóanyagra? Ez nonszensz, aminek célja a feszültség fenntartása a zaporizzsjai atomerőmű körül” – hangsúlyozta Renat Karcsa.

Orosz sajtójelentések szerint az illetékes azt állította, hogy szerda reggel Ukrajna nukleáris hulladékkal szennyezett lövedékekkel szándékozott csapást mérni a reaktorokra. Eddig ugyanakkor semmi jele, hogy bármi hasonló történt volna.

Kijev már hónapok óta hangoztatja, hogy Moszkva esetleg szándékosan sugárszennyezést kíván okozni Zaporizzsjában, hogy így siklassa ki a jelenleg is zajló ukrán ellenoffenzívát.

Ehhez kapcsolódóan: Interjú: Putyin nukleáris fenyegetései „nemcsak komolyak, de valószínűek”

Az orosz haderő ellenőrzése alá került, szovjet tervezésű erőművet az utóbbi hónapokban többször is légicsapások érték, amiért a szemben álló felek egymást okolják. Sokakat komoly aggodalommal tölt el egy, az 1986-os csernobili nukleáris balesethez hasonló katasztrófa veszélye.

A zaporizzsjai atomerőmű a február 24-én kitört háború előtt Ukrajna áramellátásának mintegy ötödét biztosította, de a harcok miatt le kellett állítani a reaktorokat. Ennek ellenére is fennáll a túlmelegedés kockázata, amennyiben elvágják az áramellátást, mint ahogy többször is történt, és megszűnik a tartalékgenerátorok működése. Eddig nem regisztrálták radioaktív anyag szivárgását.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG