Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hat év után vádemelés nélkül zárult egy 12 éves afroamerikai fiú lelövésének ügye


Tiltakozók az ohiói Cleveland-i Cudell Commons Parkban, 2014. november 24-én, egy nappal azután, hogy a parkban lelőtték a rendőrök a 12 éves Tamir Rice-t
Tiltakozók az ohiói Cleveland-i Cudell Commons Parkban, 2014. november 24-én, egy nappal azután, hogy a parkban lelőtték a rendőrök a 12 éves Tamir Rice-t

Egy 2014-es ügyről van szó, két rendőr lőtt le egy afroamerikai gyermeket. Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma most bejelentette, nem emel vádat a rendőrök ellen.

Az éveken át tartó vizsgálat után az igazságügyi minisztérium úgy döntött, hogy nem kell bíróság elé állnia annak a két clevelandi rendőrnek, akik lelőtték a 12 éves Tamir Rice-t. A minisztérium indoklása szerint a videofelvétel nem elegendő a vádhoz.

Tamir Rice-t 2014. novemberében lőtte le az egyik járőr, Timothy Loehmann, aki szinte azonnal tüzet nyitott a 12 éves fiúra, amikor ő épp a játékfegyveréért nyúlt. Ekkor két találat érte a gyermeket, aki a kórházban halt bele sérüléseibe.

A rendőrséget egy szemtanú riasztotta 2014. november 22-én. A bejelentő azt mondta, hogy egy „srác” fegyverrel mutogat a járókelőkre. A férfi a diszpécserszolgálatnak elmondta azt is, hogy feltehetően fiatalkorúról van szó, és reális esély van arra is, hogy a fegyver nem valódi, de ezek az információk már nem jutottak el a járőrökhöz. A diszpécsert 8 napra felfüggesztették, amiért nem megfelelően adta át az információkat.

Gyenge minőség

"Bár Tamir Rice halála tragikus, a bizonyítékok nem felelnek meg az alapvető követelményeknek"- áll a minisztérium közleményében, amely kitér arra is, hogy az esetről készült videó túl rossz minőségű a vádemeléshez. Szerintük a felvételen nem egyértelmű, hogy a Rice halálát okozó lövés előtt a fiú valóban a játékfegyveréért nyúlt-e.

A rendőrök vallomása szerint a fiút többször is felszólították, hogy mutassa meg a kezét, ezzel szemben a videó nem egyértelműsíti ezt. A szövetségi ügyészek arra jutottak, hogy a hang nélküli képsorból ez nem derül ki, a szemcsés felvételből pedig nem állapítható meg az események pontos sorrendje. A szövetségi vizsgálatot lezárták.

Mozgalom indult

A család ügyvédje közleményben reagált, szerinte a Rice családot becsapták. Tamir Rice halála elősegítette a Black Lives Matter mozgalom elindulását és nemzeti párbeszédet indított el a kisebbségekkel szemben fellépő rendőri intézkedésekről, főként a gyermekekkel szembeni fellépésről.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.
XS
SM
MD
LG