Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Támogatja a Fidesz képviselője javaslatát a gyónási titokról


A gyöngyösi Szűz Mária látogatása Erzsébetnél nevű templom gyóntatófolyosója a fülkékkel 2022. június 30-án
A gyöngyösi Szűz Mária látogatása Erzsébetnél nevű templom gyóntatófolyosója a fülkékkel 2022. június 30-án

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia is reagált a fideszes módosító javaslattal kapcsolatos megkeresésre. Azt írták, a gyónási titok sérthetetlen, a védelme a katolikus vallás egyik legszigorúbb előírása.

A fideszes Dunai Mónika által május 3-án egyéni képviselői indítványként a gyermekek védelméről szóló törvényhez benyújtott módosító javaslat értelmében nem lenne jelzési kötelességük az egyházak vagy vallási egyesületek „vallásos szertartást hivatásszerűen végző tagjainak” olyan információval kapcsolatban, amelyre vonatkozik a titoktartási kötelezettségük .

Maga a módosítási javaslat egyébként részletesen rendelkezik arról, hogy a különböző állami szerveknek, a köznevelési intézményeknek és a gyermekvédelemben dolgozóknak milyen jelzési, feljelentési kötelezettségeik vannak, ha például gyermekek szexuális, fizikai bántalmazására, elhanyagolására utaló jeleket észlelnek. Arról is rendelkezik a javaslat, hogy milyen következményekkel jár, ha ennek a kötelezettségnek meghatározott időn belül nem tesznek eleget.

A módosító ugyanakkor kivenné a a gyónás során megismert információkat a jelzési és együttműködési kötelezettség alól. Az érvelés szerint „ezen vallási tevékenység végzése kívül esik a közfeladat-ellátás körén, azzal összefüggésbe nem hozható, szemben más hivatásokhoz fűződő titoktartási kötelezettséggel”.

Az indoklásban hozzáteszik, hogy a büntetőeljárásról szóló törvény is hasonló felmentést ad az egyházi személyeknek, ha tanúként hallgatják ki őket.

Ehhez kapcsolódóan: Árnyékkormánytól a limitált pornóig – pártok a gyermekvédelemről

A Telex megkeresésére a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia úgy foglalt állást, hogy a gyónási titok védelme a katolikus vallás egyik legszigorúbb előírása, a titoktartási fegyelem a bűnbánat szentségét védi. A hatályos kánonjog szerint: „A gyónási titok sérthetetlen; ezért tilos a gyóntatónak a gyónót szóval vagy bármilyen más módon, bármi okból, akár csak részben is elárulnia.”

A Fidesz-frakció támogatja a javaslatot – közölte a képviselőcsoport az ATV megkeresésére. Azzal érveltek, hogy a gyermekvédelmi csomaghoz benyújtott módosító javaslat további szigorításokat tartalmaz, mivel az egyházi intézményeket is bevonja a törvény hatálya alá, rájuk is vonatkozni fognak a büntetőjogi szankciók. Szerintük az egyházügyi törvény most jóval tágabb körben ad felmentést az egyházi személyeknek a jelzési kötelezettség alól, ezek a kivételek gyermekeket érő bántalmazás esetén – a gyónási titkon kívül – megszűnnek.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG