Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Támogatja Ukrajna és Moldova tagjelölt státuszát az Európai Bizottság


Az európai uniós és az ukrán zászló áll egymás mellett az asztaloknál, háttérben a tagországok zászlói az Európai Parlamentben, Brüsszelben 2022. március 1-jén - képünk illusztráció
Az európai uniós és az ukrán zászló áll egymás mellett az asztaloknál, háttérben a tagországok zászlói az Európai Parlamentben, Brüsszelben 2022. március 1-jén - képünk illusztráció

A Szabad Európának nyilatkozó, a tárgyalásokat jól ismerő források szerint az Európai Bizottság tagjelölti státuszt javasol Ukrajnának és Moldovának, bár feltételekhez kötve.

Az Európai Bizottság várhatóan pénteken adja le értékelését Ukrajna, Georgia és Moldova tagsági kérelméről. A források szerint Georgiának azt ígérik, akkor kaphatja meg a tagjelölti státuszt, ha teljesít bizonyos feltételeket.

Az ajánlások jelentős lökést jelentenek a három országnak, különösen Ukrajnának, amely azt reméli, hogy gyors csatlakozása az unióhoz növelheti biztonságát az orosz támadással szemben.

A források szerint Ukrajnának és Moldovának számos politikai területen kell megfelelnie az elvárásoknak, hogy előrébb léphessenek. Az Európai Bizottság az év végén értékelni majd a helyzetet.

Ukrajna esetében a feltételek közé tartozik az ügyészi kinevezések átláthatósága, a nemzeti kisebbségek védelme, valamint a pénzmosás és az oligarchák elleni jogszabályok elfogadása.

Moldovának egyebek mellett az igazságügyi reform, az energiaügy, az éghajlatvédelm, az élelmiszerbiztonság és a versenypolitika terén kell feltételeket teljesítenie.

Georgia esetében a tagjelölti státusz szigorú feltétele az igazságügyi reformra vonatkozik, miközben Brüsszelben évek óta aggódva figyelik, hogy Tbiliszi visszalépett ezen a területen.

A források szerint bizonyos kérdések továbbra is nyitva maradnak, például a tagjelölti státusz visszafordításának lehetősége, ha nem történik előrelépés a meghatározott feltételek esetében. Arról is folynak tárgyalások, hogy az országoknak bizonyos politikai lépéseket meg kell-e tenniük még a státusz megadása előtt.

Ezeket a kérdéseket várhatóan akkor vitatják meg, amikor az uniós vezetők jövő csütörtökön és pénteken Brüsszelben találkoznak, hogy végleges döntést hozzanak az Európai Bizottság ajánlásairól.

Több nyugati uniós tagállam kételkedve és bizalmatlanul áll a trió tagjelölti státuszának megadásához, de úgy tűnik, hogy Franciaország és Németország a csütörtöki kijevi látogatás után támogatja a kezdeményezést.

XS
SM
MD
LG