Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elvileg még tárgyalnak a tanárokkal, de csendben már döntöttek a bérmódosításról


Tanár felügyel a matematika írásbeli érettségi vizsgán a fővárosi Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnáziumban 2021. május 4-én
Tanár felügyel a matematika írásbeli érettségi vizsgán a fővárosi Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnáziumban 2021. május 4-én

Kiakadtak a pedagógus-szakszervezetek, hogy miközben elvileg tárgyal velük a minisztérium az alapbérük emeléséről, közben csütörtökön megjelent a Közlönyben, hogy bérpótlékot fognak kapni. Ez számukra lényegesen rosszabb megoldás, azt ígérik, nem hagyják ennyiben.

"Felháborítónak tartja a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös sztrájkbizottsága, hogy miközben a sztrájkbizottsági tárgyalások még folynak az Emberi Erőforrások Minisztériumával, a Magyar Közlönyben megjelent a rendeletmódosítás, miszerint januártól 10 százalékos ágazati szakmai bérpótlékot kapnak a pedagógusok"

– írja a két szervezet közös közleményében. A pedagógusok szakszervezetei ugyanis épp a béremelésükről tárgyalnak minisztériummal, a következő fordulót december 15-re tűzték ki.

Csakhogy csütörtökön megjelent a Magyar Közlönyben, hogy a pedagógusok alapbére nem változik, a bérpótlékuk emelkedik 10 százalékkal jövőre. A probléma pedig nem pusztán annyi, hogy szakszervezetek szerint etikátlan, ha a tárgyalófél "meccs közben hirdet a végeredményt".

Nem ezt ígérte a kormány

A pedagógusok ugyanis az alapbérük emelését akarják elérni, pontosabban azt, hogy a kormány tartsa be a korábbi ígéretét, és a mindenkori minimálbérhez igazodjon a pedagógusok fizetése is. Úgy nem az aktuális kormány jóindulatán múlna a bérszínvonaluk, hanem a minimálbér-emelésekkel automatikusan tartaná a lépést.

"Januártól egy 17 éves fiatal, akinek szakmunkásvizsgája van, ugyanannyit fog keresni, mint egy 14 éve pályán lévő tanítónő, óvónő"

– érvelnek közleményükben az érdekképviseletek.

A kormány ugyanis a 2014-es, 101.500 forintos minimálbérrel mint vetítési alappal fagyasztotta be korábban a pedagógusok illetményeit. Ezt azóta pedig egyszeri döntésekkel, bérpótlékokkal gondolta kiegészíteni, ezúttal tíz százalékot kapnának a pedagógusok januártól. A szakszervezetek ezt nem fogadják el, elvárják, hogy a kormány tartsa be az eredeti ígéretét.

"Közben a minimálbér és a garantált bérminimum tovább nő jövőre, de a kormány nem tartja fontosnak, hogy azokat is megbecsülje, akik a gyermekeket, a diákokat oktatják és nevelik. Ezzel a döntésével a kormány ismét megalázta a közoktatásban dolgozókat"

– állítja a két legnagyobb pedagógus-szakszervezet. A tárgyalásokat pedig folytatni akarják a minisztériummal.

A tárgyalások egyébként eleve nehezen indultak. Elsőre ugyanis a kormány Kisfaludy László helyettes államtitkárt küldte tárgyalni a pedagógusok szakszervezeteinek sztrájkbizottságával. Neki viszont nem volt szabályos felhatalmazása a tárgyalásokra, és egyébként sem dönthetett volna semmiről.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG