Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elkezdődött a tanárok Pintér-féle teljesítményértékelésének tesztelése


A miskolci Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskola pedagógusainak életkora színes korongokkal ábrázolva egy 2022-es képen
A miskolci Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskola pedagógusainak életkora színes korongokkal ábrázolva egy 2022-es képen

Nagyjából három tucat iskolában elkezdődött a pedagógusok legújabbnak szánt teljesítményértékelési rendszerének tesztelése. Ez egyéni teljesítményértékelésnek van szánva nagyon változó célkitűzésekkel, amivel nagyobb hatalmat kaphatnak egyes helyi vezetők. A nagy pedagógus-szakszervezetek ellenzik a tervezetet.

35-40 köznevelési intézmény bevonásával elkezdték tesztelni a pedagógusok munkájának vizsgálatára kidolgozott új rendszert – írta a Népszava a belügy válaszára hivatkozva.

A lap szerint arról még nincs döntés, hogy ténylegesen be is vezetik-e a rendszert, vagy hogy mikortól. A legutóbb nyilvánossá vált javaslat szerint azonban a 2024/2025-ös tanévtől kívánja bevezetni Pintér Sándor minisztériuma.

Témába vág: Pintérék teljesítményértékelési tervei alapján a tanárok negyede kaphatna fizetéscsökkentést.

A korábban kiszivárgott minisztériumi tervek szerint minden pedagógus egyéni, belső teljesítményértékelése alapján száz pontot szerezhet majd, amelyet az igazgatója, pontosabban intézményvezetője határoz meg. Az igazgatók teljesítményét az intézmény fenntartója végezné.

Ezek a teljesítménycélok kifejezetten homályosan voltak megfogalmazva eddig. A nyilvánosságra került tervek alapján a pedagógusoknak három személyes teljesítménycélt kellene teljesíteniük harminc pontért, valamint tíz kompetenciaterületen is értékelnék őket hetven pontért.

Ilyen területnek említik például általánosságban az eredményességet, a hatékonyságot, a terhelhetőséget, a szakmai minőséget vagy a munkafegyelmet. A pontos kritériumokat majd mindenhol kitalálják maguknak a tervek szerint.

A tanárok értékelése tantestületenként menne az igazgató vezetésével, és a legjobbnak értékelt 25 százalék pluszpénzt, a legrosszabbnak ítélt 25 százaléknyi tanár pedig valamilyen büntetést, az eggyel korábban kiszivárgott tervek alapján akár például fizetéslevonást is kaphat majd.

Több ezer pedagógus mondhat fel, ha elveszik a közalkalmazotti státuszukat is
Kedd estig több mint háromezer pedagógus jelezte a PDSZ, a Pedagógus Egység és a Hívatlanul csoport felmérésében, hogy ha elveszik a tanárok közalkalmazotti státuszát, akár fel is mondanának. A kormány tervei szerint a közalkalmazotti helyett köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyba kerülnének a pedagógusok, ami viszont az érdekvédelmi szervezetek szerint nagyon hátrányos következményekkel járna számukra.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) egyértelműen elutasította az új rendszer eddig megismerhető elemeit.

Ez ügyben levelet is írtak az Európai Bizottságnak és az Európai Parlament frakcióinak. Ebben arra hívták fel a figyelmet, hogy a magyar kormány nem tesz eleget a szélesebb körű szakmai és társadalmi egyeztetésre vonatkozó uniós vállalásainak, az új pedagógusteljesítmény-értékelési rendszerről sem volt semmilyen szakmai és társadalmi egyeztetés.

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője a lappal közölte, hogy a belügy egész koncepciója elhibázott. E tervek nem jobb tanári teljesítményre, hanem még több ingyenmunkára ösztönöznék a pedagógusokat, hiszen az értékelés során pluszpont járna a túlórázásért, a helyettesítések számáért, az iskolán kívüli programok szervezéséért is.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG