Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tömegesen mondhatnak fel a pedagógusok, ha elveszik a közalkalmazotti jogviszonyukat


A PDSZ által szervezett demonstráció résztvevői az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2022. március 19-én
A PDSZ által szervezett demonstráció résztvevői az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2022. március 19-én

Egy hét alatt több mint háromezer tanár jelezte, hogy kész felmondani abban az esetben, ha a kormány az új jogállási törvénnyel megszünteti a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyát – mondta a Szabad Európának Nagy Erzsébet, a felmérést kezdeményező Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője.

Eddig 3012 pedagógus jelezte, hogy felmondja munkaviszonyát, ha a kormány az új jogállási törvénnyel megszünteti a tanárok közalkalmazotti státuszát – derül ki az aHang oldalán indított felmérésből.

A kormány tervei szerint júniustól minden közoktatásban dolgozót, beleértve az egyházi, alapítványi, magánintézmények alkalmazottait is egy egységes jogállási törvény hatálya alá helyezne. A törvénytervezet a PDSZ szerint minden pedagógus számára rendkívül hátrányos rendelkezéseket tartalmaz, de a közalkalmazottak esetében a különbség drámai.

A szakszervezet pontokba szedte a tervezett változtatásokat:

  • Elveszik a nevelőtestület szakmai szabadságát, a fontos döntések a tankerületekhez kerülnek. Az iskolák, óvodák ezentúl nem dönthetnek önállóan a saját működési rendjükről, pedagógiai programjukról, de még az éves munkatervükről sem.
  • Megtiltják, hogy a pedagógusok bármilyen formában kritikusan szólaljanak fel a közoktatás állapotával kapcsolatban. A tanárokat fegyelmi eljárással fenyegetik, ha mégis megteszik, az elbocsátásukkal vagy fizetésük húszszázalékos csökkentésével is járhat fél évig.
  • A tervezett bérsávok olyan szélesek, hogy a munkáltató szubjektív megítélése alapján akár hatszázezer forintos különbség is lehet a tanárok fizetése között. Az alsó határok nem jelentenek béremelést.
  • A pedagógus technikai eszközökkel ellenőrizhető, megfigyelhetik kamerával, valamint saját számítógépét és telefonját is átvizsgálhatják, ezzel belelátva a tanulók és családjuk életébe is.
  • A napi maximum munkaidő 8-ról 12-re, a heti 32-ről 48 órára nőhet.
  • A felmondási idő az eddigi két hónapról hat hónapra nő, a szabadságok száma pedig 46-ról 35 napra csökkenhet, mert a szabadság alatt 15 munkanapra bármilyen munkára berendelhető a pedagógus.
  • A tanév hossza legalább 180 tanítási nap lenne, a miniszter jogosult a tanévet július 15-ig meghosszabbítani, ami súlyosan sérti a tanulók és a szülők érdekeit is.
  • A státusztörvény a diákokat is bünteti, ha az intézmény pedagógusai sztrájkolnak, mert a fenntartó akár nevelő-oktató munkára alkalmatlan helyre is áttelepítheti a gyerekeket, ha az iskolában, óvodában elhúzódó sztrájk van.
  • A nyugdíjba vonulók a korábbi négyhavi helyett egyhavi fizetésre lesznek jogosultak munkavégzés nélkül. A jubileumi jutalmaknál is kedvezőtlenebb számítást alkalmaznak.

Nagy Erzsébet a Szabad Európának elmondta: azért indították a felmérést, hogy ismét felhívják a kormány figyelmét: a törvénytervezet nem felel meg az Európai Unió felé tett vállalásoknak, amelyeket az EFOP+-programban ígértek meg. A kormány ebben azt vállalta egyebek mellett, hogy olyan törvényeket alkot, amelyek a pedagóguspályát vonzóbbá teszik, és nem vesz el szerzett jogokat – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: PDSZ: Olyan mértékben csicskáztatják majd a pedagógusokat, ahogy a munka világában senkit

A PDSZ szerint a jogállási törvény tervezete éppen ellentétes ezekkel a vállalásokkal, ezt mutatja az egy hete indított felmérés is, amelyben eddig több mint háromezer tanár jelezte, hogy kész felmondani, ha valóban hatályba lép a tervezetben olvasható szabályozás.

A kollégák rettenetesen el vannak keseredve, főleg a fiatalok, akik szeretik a szakmájukat, de nem akarnak ilyen módon tovább dolgozni – mondta a PDSZ ügyvivője. Hangsúlyozta: az unió felé azt is vállalta a kormány, hogy érdemi egyeztetéseket folytat a szakszervezetekkel.

„Március óta négy egyeztetés is volt a kormánnyal, de én igazából ezeket panaszfelvételnek nevezném. Végigmentünk témakörönként a státusztörvény és a köznevelési törvény módosításának tervezetén, és amikor elmondtuk a kifogásainkat, az volt a válasz, hogy »rögzítettem, vettem«. Nem volt érdemi párbeszéd, közölték, hogy majd visszajeleznek” – fogalmazott az érdekképviselet ügyvivője.

Korábbi cikkünk a témában: Megkezdődött az elbocsátott karinthys tanárok pere

Jövő szerdán találkoznak újra a kormány képviselőivel, hogy tisztázzanak további homályos részeket, például azt, hogy a törvényjavaslat egy kalap alá veszi az állami, az egyházi és az alapítványi oktatásban részt vevő pedagógusokat – mondta Nagy Erzsébet.

A PDSZ információi szerint a kormány már ebben a hónapban beterjesztené az Országgyűlés elé az új jogállási törvényt és a többi, közoktatással összefüggő törvénymódosító javaslatot, májusban tartanák a szavazásokat, júniustól pedig már hatályba is lépnének a változások.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG